Több mint egy évszázada nem láttak ilyet: az oltárra sütött a nap

Balázs Katalin 2017. október 21., 17:52

Kiemelték a helyükről, autóba rakták és elszállították csütörtökön a gyergyószentmiklósi örmény templom festettüveg-ablakainak egy részét. A munkálat alatt 120 éve nem tapasztalt látványban lehetett részük a jelenlévőknek.

Egri István a Szent Istvánt ábrázoló festettüveg-ablakkal. Konzerválni készül Fotó: Balázs Katalin

Egri István kolozsvári üvegművész-restaurátor vezényletével zajlottak csütörtökön a munkálatok, az ablakokat farostlemezzel helyettesítették átmenetileg. Ezt egy első, a felmérés fázisa előzte meg, illetve az engedélyeztetési procedúra, ugyanis A besorolású műemlék a gyergyószentmiklósi örmény templom, a restaurálás szigorú szabályokhoz kötött.

Az 1900-as évek elejéről származnak az immár restaurálásra szoruló üvegablakok.

„A száz év alatt történő, szokásos folyamat látszik meg az ablakok állapotán. Mivel kívül nem volt védőüveg, közvetlen kontaktusban voltak a külső környezettel, és ez megtette a hatását – fogalmazott Egri István, a munkálatok vezetője, részletezve a károsodásokat. – A léghuzatok és állandó rezgés miatt helyenként megszakadtak az ablakot a merevítő pálcákhoz rögzítő ólomillesztmények, így az ablakok, saját súlyuk miatt jobban megereszkedtek. A fizikai károsodás mellett a savas eső kémiai eredményei is láthatók, ez az üvegek árnyékolásához használt külső rétegre gyakorolt hatást.

Az ólomsíneket és rögzítő karmokat kicseréljük, a károsító kémiai folyamatot a tisztítással megállítjuk.”

Az üvegművész azt is elmondta, hogy a felsorolt károsodásokon kívül hiányzó részletekkel is számolni kell. „Van olyan festett üveg, melyből éppen a portréból hiányzik egy darab. Úgy döntöttünk, ott az egész portrét újrafestjük, illetve hiányzik egy nagyobb szövegrész is, de az nem annyira komplikált, hiszen van betűminta, és az idézetet is ismerjük. Helyenként a körben levő frízből is hiányzik vagy repedt egy-egy darab,

a mi célunk az, hogy mindent megtartsunk, ami megmenthető,

a repedt szemek összeillesztésére is van már modern technika. Csak a hiányokat pótoljuk, nem alkotni, hanem konzerválni jöttünk mi ide.”

Pontos procedúrája van annak, hogyan történik a festettüveg-ablakok restaurálása. A műhelyben a biztonságos rögzítésű fadobozokban érkeznek meg a pontos, helyszíni méréseket tartalmazó dokumentációval és leszámozott merevítő pálcákkal, fémkeretekkel együtt. Utóbbiak új, matt fekete festékbevonatot kapnak, az üvegablakokat pedig táblánként kirakják, és mindegyikről egy vékony fehér papírra elkészítik az ólomsínlenyomatot. Ez a vendégkarton, melyből két példány is készül, a másodikra bejelölnek mindenféle beavatkozást, amit az üvegtáblán végeztek, és átadják a megrendelőnek, a következő restaurátor számára irányjelzőként.

A vendégkartonok elkészítése után az ablakok áztatása következik, vízben egy-két napig. Ezt követi az ablakdarabok kiszabadítása az ólomsínből, mindegyik üvegdarab megtisztítása vegyszermentes nedves törlővel, majd helyükre rakása. Az ólomsínekkel aztán újra összeállítják a teljes ablaktáblát, folyékony gittet használnak, amely szilárdságot ad, illetve vízszigetelő is egyben, sőt

a végén fűrészport is alkalmaznak, azzal pucolják át, hogy csillogjon-ragyogjon az ablak.

Miután a rögzítéshez használt füleket is felforrasztják eredeti helyükre, szállításra készek lesznek az ablakok. A szakember elmondta, pici módosítás, hosszabb csavarok alkalmazása szükséges mindössze ahhoz, hogy az eddig hiányzó védőüveget is felszereljék az örmény templom ablakaira. 

A védőüveg ugyan nem volt benne az eredeti tervben, de nem ez lesz az egyetlen látványos újítás, a jelenlegi védőháló és rácsozat cseréjét is tervezik – tudtuk meg. A kivitelezés határidejéről érdeklődve Egri István elmondta, első alkalommal, amikor a felmérés volt a cél, elvittek egyetlen ablakot, azt már restaurálták, visszahozták. Most újabb ablakokat szállítanak el, melyeket a tervek szerint még idén visszahoznak, legkésőbb januárban beszerelik a helyükre. A harmadik, utolsó szállítmány pedig ezután járja meg Kolozsvárt,

a szerződés szerint április 30-ig minden munkálatnak a végére érnek.

A kifizetés több „zsebből” történik, a megyei önkormányzatos pályázati összeg mellett a hívek adományaira is szükség van. Sikeres volt továbbá az a kezdeményezés is, amely a vegyen örökbe egy festett ablakot nevet viselte. Többen éltek a lehetőséggel, olyan család is van, amelyik vállalta egy ablak teljes költségeit. Így már csak tízezer lej hiányzik, hogy kikerekedjen a közel nyolcvanezer lejes végösszeg. Az eddigi és további adakozók nevét az ablakok alatt feltüntetik az utókor számára – ígérte Gál Hunor plébános.

Besütött a nap

A szentélyben található Szent István- és Szent Anna-ablakokat, illetve a Mária-kápolnánál lévőt és egy hátsó rozettát vettek ki helyéről csütörtökön. Gál Hunor plébános elmondta, olyan látványban volt részük, mint senkinek az elmúlt 120 esztendőben: besütött a nap. „Sokan voltunk kíváncsiak arra, milyen lenne, ha a nap besütne az oltárra. Most volt alkalmunk meglátni. Érdekes jelenség volt, mert fény borította el az oltárt, az itt lévő szobrok, szentek arcvonásai és aranyozása viszont elhalványult.” Az ablakkeretekben jelenleg farostlemezek vannak, melyeket kívül-belül fóliával vonnak be, hogy a meleg ne szökjön meg a templomból. Legközelebb tehát akkor süti meg az oltárt a nap, amikor a restaurált ablakokat a helyükre illesztik.