Íme, egy magyarázat, hogy miért nem fognak csökkenni a fizetések

Székelyhon 2017. október 20., 18:55

Nem fognak csökkenni a fizetések, ezek vagy a jelenlegi szinten maradnak, vagy nőnek – írja az Agerpres hírügynökség Mihai Tudose miniszterelnök pénteki dévai nyilatkozatára hivatkozva.

Előbb-utóbb kiderül, hogy mennyi az annyi. Illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A kormányfőt arról kérdezte a sajtó,

hogyan hat ki majd a bérekre az a tervezett intézkedés, amelynek értelmében a társadalombiztosítási járulékokat teljes egészében áthárítják a munkavállalókra.

„Semmi esetre sem csökkenek a fizetések, ezek vagy a jelenlegi szinten maradnak, vagy nőnek” – válaszolt a miniszterelnök. Hozzátette, a munkáltatói szövetségekkel folytatott tárgyalások során megállapodtak, hogy – akárcsak az állami szektorban – a versenyszférában is

hozzáadják a munkavállaló bruttó béréhez a társadalombiztosítással járó költségeket,

amelyeket eddig a munkáltató fizetett. „Erre feltétlenül szükség van, mert egyre nehezebb jó munkaerőt találni, és a meglévő személyzet megtartása prioritást jelent minden épeszű vállalkozó számára” – jelentette ki Tudose.

Arra a felvetésre, miszerint az intézkedés nyomán egyes munkáltatók csökkenteni fogják a fizetéseket, a miniszterelnök azt mondta, a versenyszférában tevékenykedő munkáltatók ezt „eddig is megtehették volna”.

„Nem, ők arra fogják használni ezt a mechanizmust, hogy ösztönözzék az alkalmazottaikat. A nettó bérek semmiképpen sem fognak csökkenni” – nyomatékosította Tudose. A miniszterelnök ugyanakkor megerősítette, hogy

a 2000 lej alatti fizetések 2019-től lesznek adómentesek,

ahogyan azt a kormányprogram is előírja.