Összeépítés akadályozza meg a hőszigetelést

Kovács Attila 2017. október 20., 11:48

Kétharmadára csökkent Csíkszeredában a tömbház-hőszigetelésekre európai uniós támogatást igénylők száma. Sokan azért maradnak ki, mert lakóépületük össze van építve olyan társas- vagy magánházakkal, amelyek lakói nem igénylik a szigetelést.

Összefüggő épületsor üzlettel, magánházakkal a Gál Sándor utcában. Nem pályázhatnak Fotó: Sándor Csilla

A tavaly ősszel Csíkszeredában támogatásigénylésre jelentkező 40 tömbházból ma már csak 27 maradt, az eltelt hónapok során kiderült, hogy nem mindenütt vállalják az önrész kifizetését a lakók, de az is, hogy több tömbház nem emiatt, hanem sajátos helyzete okán nem pályázhat támogatásért.

A Kossuth Lajos 10., 12., 16., 18-as számú tömbházsor esetéről már beszámoltunk.

{K1}

Hasonló helyzetben vannak a Nagy István festő utca 8. és 10. számú négyemeletes társasházak is, ahol nem minden lakó vállalta a 25 százalékos önrész, illetve cégek tulajdonában levő lakások esetében a teljes költség kifizetését. Itt önként léptek vissza a lakástulajdonosi egyesületek, erről hivatalos dokumentumok készültek – tudtuk meg Györgypál Zsuzsannától, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala projektmenedzsment irodájának illetékesétől. Ugyanez áll fenn a Temesvári sugárút 9-es számú társasháznál is, ahol a lakásként használt felületek tulajdonosai nem vállalták a jelentős kiadást.

Hét másik tömbház nem a pénzhiány, hanem a pályázati feltételek miatt esélytelen a támogatásra.

A programban nemcsak egyes lépcsőházak, vagy négyemeletesnél kisebb ingatlanok jelentkezését utasítják el, hanem azt is előírják, hogy csak különálló lakóépületek pályázhatnak. Ezért maradnak ki a Gál Sándor utca 2., 10., illetve a Márton Áron utca 1. számú társasházak is, amelyek nemcsak egy üzletházat, hanem két magántulajdonú ingatlant is közrezárnak – és csak egy lakótömbként pályázhatnának támogatásért. Kérdésünkre a lakástulajdonosi egyesület ügyintézője, Serar Jolán elmondta, nem mondtak le a hőszigetelésről, csak most a kormány által támogatott program keretében szeretnének támogatáshoz jutni. Hozzátette, a lakók közül sokan nem értették meg ezt a helyzetet.

Szintén az összeépítés miatt nem folyamodhatnak támogatásért a megyeházával párhuzamos tömbházsor, a Szabadság tér 7., 9., 11., 13., 15-ös számok lakói, ahol a 15-ös szám alattiak jelentkeztek tavaly ősszel. Nekik nemcsak az említett épületsorban lakókat, hanem a Kossuth Lajos utca 11. és 13-as tömbházbelieket is meg kellett volna győzniük a közös pályázatról, mert

mindannyian egy lakótömbhöz tartoznak az előírások szerint.

A Tudor Vladimirescu utca 23. és a Testvériség sugárút 8. és 10-es társasházak is egy nagy, összefüggő épületsor részeiként maradnak le a lehetőségtől – a tömbházsor a Lendület sétányon is folytatódik. Szintén nem felelnek meg a feltételeknek a Mérleg utca 3. és a Müller László utca 2. számú tömbházak sem, mert ezeknél egy-egy lépcsőház külső szigetelését már korábban elvégezték.

Közeleg a határidő

Jelenleg hét csíkszeredai tömbház számára készülnek a munkálatok kiviteli tervei, a pályázatokat a megvalósíthatósági tanulmányok elkészültekor, több csomagra osztva nyújtják be, az elsőt, amely három tömbházra vonatkozik, már november elején – tudtuk meg. A pályázatok leadási határideje 2018. február vége, a finanszírozási szerződések aláírása pedig az elbírálások után történik meg. A kivitelezési költségek 25 százalékát a lakók állják, 60 százalékos az európai uniós program, és 15 százalékos a helyi önkormányzat hozzájárulása.