Kimaradt lehetőség: nem hőszigetelik a legnagyobb tömbházat

Kovács Attila 2017. október 19., 10:48

Elkészült az európai uniós támogatású tömbház-hőszigetelések terveinek egy része Csíkszeredában, a pályázatokat nemsokára benyújtják. A tavalyi kiírásra jelentkezettek közül viszont a legnagyobb társasház lakói visszaléptek.

Hőszigetelés nélkül marad a csíkszeredai Kossuth Lajos utcai tömbházsor Fotó: Sándor Csilla

Negyven tömbház, több mint 1800 lakás hőszigetelése érdekében adtak le dokumentumokat a lakószövetségek tavaly ősszel a polgármesteri hivatal által meghirdetett újabb pályázati kiírásra, amelynek segítségével európai uniós pénzügyi támogatás igényelhető a munkálatokra.

A jelentkezéshez szükség volt a kérés mellett a lakószövetségi közgyűlés határozatára, a lakástulajdonosok legkevesebb 80 százalékának jóváhagyását igazoló dokumentumra, telekkönyvi kivonatra, a lakószövetségi önrész 10 százalékának befizetését igazoló bankszámla-kivonatra is.

A hőszigetelések megvalósíthatósági tanulmányainak és kiviteli terveinek elkészítését a csíkszeredai helyi önkormányzat vállalta fel.

Ezek közül már több elkészült, és a napokban be is mutatták a tömbházak lakóinak is. Nemsokára a pályázatok leadása következik – tudtuk meg Szőke Domokos csíkszeredai alpolgármestertől.

Időközben a negyven jelentkező közül a legnagyobb, a Kossuth Lajos utca 10., 12., 14., 16., 18-as számú tömbház lakói visszaléptek a pályázattól, így

a 192 lakással rendelkező épületsor külső hőszigetelése ezúttal elmarad.

Mint Kasler Mónika, a lakástulajdonosi egyesület elnöke tájékoztatott, a társasházban három lakás cégek tulajdonában van, ezek közül kettő írásban közölte, hogy ők nem fizetik ki a költségeket, mivel esetükben 100 százalékos a hozzájárulás, ellentétben a természetes személyekkel, akik 25 százalékos önrésszel járulnak hozzá a költségekhez.

A lakók közül is jelezték néhányan, hogy nem tudják kifizetni az önrészt – számolt be az előzményekről az elnök. A kétszobás lakások esetében 4600 lej, míg a háromszobások esetében 5850 lejt kellett volna fizetni önrészként a lakóknak, ez az összköltségek 25 százalékát jelenti.

Kasler Mónika szerint a hiányzó összegeket csak a többi lakóra lehetett volna terhelni, de senki nem vállalta, hogy pluszban fizetne. A visszalépésről közgyűlésen döntöttek, a lakókat értesítették, és visszaadták a pénzt is, amit már elkezdtek gyűjteni.

Nagyon jó lett volna, nem is annyira a falak szigetelése, hanem a tetőszerkezet javítása miatt, a liftek javítását is szerettük volna bevenni, de ilyen körülmények között nem lehet

– nyugtázta a lakószövetség elnöke.