Húszéves a háromszéki gyermekvédelmi igazgatóság

Bíró Blanka 2017. október 18., 20:29

Húsz éve kilenc alkalmazottal jött létre a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság, ma pedig több mint ötszázan dolgoznak a megyei önkormányzat fenntartásában működő intézményben.

Fotó: Kovászna megyei gyermekvédelem

1997-ben négy szolgáltatást biztosított a rendszerben lévő 687 gyereknek, míg 2017-ben a 1110 ellátottnak 46 típusú szolgáltatás áll a rendelkezésére. A húszéves intézményt ünnepelték szerdán a Bod Péter Megyei Könyvtárban, ahol visszatekintettek az eredményekre, szakmai konferencián elemezték a mai helyzetet, és a jövő kihívásairól is beszéltek.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke köszöntőbeszédében emlékeztetett, hogy Erdélyben elsők között Háromszéken Báró Szentkereszty Stephanie és Potsa József főispán hozott létre árvaleány-, illetve fiúnevelő intézetet a 19. században.

„Látjuk a rendszer repedéseit, amelyek főleg az átgondolatlan országos szociális közpolitikai döntések miatt keletkeznek, ráadásul egyre többen szorulnak a szociális háló védelmére.

Ha egy főre kivetítjük, akkor Kovászna megyében kétszer, háromszor sűrűbb a szociális háló, mint például Brassó vagy Kolozs megyében.

Ez azt is jelzi, hogy gondoskodóbbak a szakembereink, jobban odafigyelnek a rászorulókra, az önkormányzat pedig költségvetésének egyharmadát fordítja a szociális háló fenntartására” – mutatott rá Tamás Sándor.

Fotó: Kovászna megyei gyermekvédelem

Vass Mária vezérigazgató elmondta, az intézmény fennállásának húsz éve alatt négymillió euró pályázati támogatást sikerült szerezni, összesen 38 pályázatot vittek végig, 29 projektben partnerként voltak jelen, folyamatosan bővítik, színesítik szolgáltatásaikat, alakítják a rendszert, hogy az megfeleljen a 21. századi elvárásoknak. A vezérigazgató kiemelte, beszélni kell a kihívásokról, többek között a kórházban elhagyott gyermekekről, gyermekbántalmazásról, kiskorú anyákról, védett otthonok hiányáról, tehetséggondozásról, illetve mind a felnőtt-, mind pedig a gyermekvédelem területén tapasztalható szakemberhiányról is.