Elkezdődött az IT-konferencia, bemutatták a Design Bank projektet

Bíró Blanka 2017. október 18., 20:12

Megkezdődött szerdán Sepsiszentgyörgyön Erdély legjelentősebb informatikai fóruma, az 5. Székelyföldi Informatikai és Innovációs Konferenciára olyan közismert előadókat hívtak meg, akik elősegíthetik a térség társadalmi és gazdasági fellendítését.

Fotó: Bíró Blanka

A Digitális Székelyföldet építő, közel negyven informatikai vállalkozást tömörítő IT Plus Klaszter azért szervezi évről évre a konferenciát, hogy feltárja és aktívabban kiaknázza a digitális technológia lehetőségeit, ezt a tudást pedig Székelyföld fejlesztésére fordíthassák. A konferencián bemutatják a legújabb ágazati trendeket, sikeresen működő innovatív modelleket és a régió legjobb startup ötleteit. Ugyanakkor lehetőség adódik arra is, hogy a szakmai beszélgetések és plenáris előadások során kapcsolati háló épüljön ki a nemzetközi piacokon működő IT&C vállalkozások, szakemberek, oktatók és önkormányzatok között.

A szerda délutáni megnyitón a köszöntőbeszédek után bemutatták a Design Bank projektet. Bihari Béla, az IT Plus Klaszter elnöke rámutatott, már lebonyolítottak egy programozóversenyt, amelyen tíz csapat vett részt.

Van lelkesedés az iparág iránt, a fiatalok szeretik az iskolában megtanult elméletet a gyakorlatban kipróbálni, ki kell alakítani számukra egy kreatív teret, ez lesz a Design Bank a Nemzeti Bank egykori épületében

– mutatott rá a klaszter elnöke. Hozzátette, a Design Bank több lesz mint iskola, olyan kreációs teret terveznek, ahol fiatalok és a vállalkozók találkozhatnak, kezdő vállalkozások indulhatnak, és többszintű együttműködés valósul meg.

Bihari Béla bízik benne, hogy a következő konferenciát már a Design Bankban szervezhetik meg. Elmondta, a projekt már a tervezés során rengeteg változáson esett át, a fiatal tervezők sokat javítottak rajta, ám tovább várják a konstruktív kritikákat, még mindig lehet módosítani az elképzelésen.

Török Áron tervező emlékeztetett, az épület már az önkormányzat tulajdonában van, innovatív és inspiráló irodaházat terveznek, amely kreatív környezetet teremt a startup vállalkozóknak. Informális munkateret alakítanak ki,

az irodaház úgy néz ki, mint egy lakás vagy egy nappali, például a Google irodái hasonlók,

lesznek terek, ahová el lehet vonulni, és olyanok, ahol csoportosan is lehet dolgozni. Török Áron elmondta, ez viszonylag új, még kísérletezés alatt lévő ága az építészetnek, a tervezés számukra is tanulási folyamat volt.