Visszatérhet a moziélet Székelyudvarhelyre

Kovács Eszter 2017. október 18., 19:24

A lovasíjász és a Kincsem után újabb moziélményekkel kecsegtet a Vándormozi. A filmvetítések több székelyföldi városban is állandósulnának, a kezdeményezők terve szerint pedig nemcsak új magyar filmeket, hanem klasszikusokat is láthat majd a közönség.

Újra filmnézők tölthetik meg a termet Fotó: Barabás Ákos

A mozi létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a nagy sikerű magyar film, a Kincsem eddigi vetítésein telt ház volt Székelyudvarhelyen. A nagy érdeklődésre való tekintettel szombaton ismét megtekinthető lesz a volt Stúdió Moziban, és erre a vetítésre is elkelt már az összes jegy. A továbbiakban jövő szerdán lesz újabb vetítés, de érdemes időben helyet foglalni.

„Tervünk szerint havonta szeretnénk filmeket vetíteni, esetleg heti egy alkalommal.

Mindez azonban egyelőre terv, amit Udvarhelyen az is befolyásol, hogy a volt Stúdió Mozi más kulturális rendezvénynek is otthont ad, ezért sem volt lehetőségünk többször vetíteni a Kincsemet” – mondta Venczel Endre, a Vándormozi ötletgazdája. Az ötlet egyébként tavaly született. „Én forgalmaztam tavaly A lovasíjászt Magyarországon, melynek részeként közönségszervező, alternatív vetítéseket magában foglaló sorozatot indítottunk, olyan helyekre juttatva el a filmet – könyvtárakban, falvakban fehér falra vetítettünk –, ahol vetítéstechnika sincs. A sorozatot kiterjesztettük a Kárpát-medencére, először Kovásznán, majd Székelyudvarhelyen, Székelykeresztúron, Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson voltak bemutatók” – elevenítette fel.

Magyar filmek és nem csak

A cél egyébként a helyi kulturális kínálat kiegészítése aktuális, premier magyar filmekkel, de nem csak. „Reményeink szerint a klasszikusokra is vevő lenne az udvarhelyi közösség” – jegyezte meg a kezdeményező. A számos terv közül annyit elárult, hogy a következő bemutató a sikergyanús magyar produkció lesz, de

szeretnének teljes repertoárt nyújtani minden korosztálynak, ezért mesefilmeket is vetítenének.

„A Magyar Filmarchívummal is van egy szervezés alatt lévő megállapodásunk, miszerint régi, 1989 előtti filmklasszikusokat is hoznának, amelyek már elérhetők digitálisan felújított változatban” – tette hozzá Venczel Endre. Nem csupán játékfilmek szerepelnének a listán:

udvarhelyi vonatkozása is van a Tóásó Elődről készült portréfilmnek,

amelynek csak kis bemutatója volt Udvarhelyen, de az elkövetkezőkben a nagyközönség is megtekinthetné. „Szeretnénk például a Sepsi István tokaji borászról készült portréfilmet is bemutatni, esetleg egy borkóstolóval egybekötve, de nem csak magyar filmet hoznánk, hisz van néhány külföldi alkotásunk is, például természetfilm, szórakoztató vígjáték, és egy Paulo Coelho élterajzi film is” – tudtuk meg.

Ismét lesz vetítés

Udvarhelyen a Kossuth Lajos utcai Mr. Music zeneboltban lehet jegyet váltani a vetítésekre, a belépő ára 15 lej. Aki a szombati Kincsem-vetítésről is lemarad, legközelebb szerdán, október 25-én 17, illetve 20 órától nézheti meg, jegyek csütörtöktől vásárolhatók.