Itt lesznek a G. Egyesület eseményei

Kovács Eszter 2017. október 18., 19:16

A Szentimre utcai G. Café megszűnése után otthontalanná vált G. Egyesület rendezvényeit – koncerteket és irodalmi esteket – a Mokka Kávéház fogadta be, ugyanakkor az idei kamarazenei fesztivál sem marad el.

Irodalmi esemény a volt G. Caféban. Mokkába költözik. Archív Fotó: Dávid Anna Júlia

A G. Café bezárása után petíciót kezdeményezett az udvarhelyi „kultúrafaló” közönség, hisz félő volt, hogy a lokál megszűnésével a G. Egyesület által évek óta szervezett rendezvények is abbamaradnak. A petíciót több mint hatszázan írták alá. Nekik megnyugvásul szolgálhat, hogy az egyesület vezetője, Bihari Lóránt egyezségre jutott a Mokka Kávéház tulajdonosaival, így a továbbiakban reményeik szerint nem megszűnnek, hanem csak a Szentimre utca szemközti oldalára költöznek a kulturális estek.

Érthető okokból a G. Café helyén működő új lokálban nem szerettem volna folytatni a tevékenységet. Továbbá Udvarhelyen kevés olyan kocsma van, amely koncerteknek és előadásoknak egyaránt otthont tud adni, ezért döntöttem a Mokka mellett

– magyarázta Bihari. A Murányi Sándor Olivér szervezte irodalmi estek is a Mokkában lesznek. Az udvarhelyi szerzőt tízéves barátság fűzi Bihari Lóránthoz és a valamikori G. Caféhoz, nehéz szívvel vette tudomásul, hogy költöztetni kell a rendezvényt.

Udvarhelyen elég problematikus helyzet alakult ki. Szándékosan nem folytam bele a kocsmavitába. Bihari Lóránttal tíz évig dolgoztunk együtt, most is lojális maradok hozzá, annak ellenére, hogy megkeresett az új G tulaja

– mondta el Murányi. Lehetséges helyszínként felmerült a városi könyvtár is, hosszú távon azonban az intézmény nem tudta vállalni a feladatot.

„Úgy volt, hogy mi leszünk a házigazdái a rendezvénysorozatnak, de kiderült, hogy financiális okok miatt nem tudjuk vállalni,

ugyanis fellépési díjat és útiköltség-térítést kellett volna fizetnünk a meghívottaknak. Erre nincs keretünk, pályázni pedig csak ezután tudnánk” – mondta el lapunknak Szabó Károly, a városi téka munkatársa.

A G. Egyesület első rendezvénye múlt hét végén volt, a Holdanappal együttes koncertjét azonban újabbak követik: november 9-én ismét Udvarhelyre jön a Balázs Elemér Group, amely 2014-ben már fellépett a G-Feszten, november 15-én pedig a Campbell & Friends nevű dzsesszbanda játszik a Mokkában. A kamarazene-fesztivál sem marad el: november 12-étől egy héten át tart majd a rendezvény. Illetve az irodalmi estek következő kiadásának meghívottjával, a Norvégiában élő Kun Árpád íróval november 30-án találkozhat a közönség.