Fogyatékkal élők kínálták alkotásaikat Székelyudvarhelyen

Dósa Ildikó 2017. október 15., 15:54

Adventi koszorúk, akvarell, gyertyák, kisebb horgolt ruhadarabok, ékszerek, dekorációs termékek – első pillantásra bárki hagyományos kézművesvásárnak nézhetné, ha az asztalok mögött nem tolókocsis vagy történetesen Down-szindrómás eladó ülne.

Fotó: Haáz Sándor

Elérhető esélyek korlátok nélkül címmel tartott kiállítást szombaton a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete a székelyudvarhelyi Merkúr áruház emeletén.

Tíz Hargita és Maros megyei település negyven alkotója állította ki és kínálta vásárlásra kézműves termékét az Elérhető esélyek korlátok nélkül megnevezésű minivásáron.

Mutatós, igényesen elkészített alkotásokat láthattak, vásárolhattak azok, akik szombat délután betértek a felvonó melletti üzletrészbe. Sokféle alapanyag felhasználásával faragott, vagy horgolt, festett, hajtogatott, illetve öntött alkotások mögött ülve ki mosolygósan, ki izgalommal várta az érdeklődőket.

A 29 éves, Down-szindrómás Erna nemez, égetett gyurma, valamint papír felhasználásával nagyon szép ékszereket, hűtőmágnest, evőlapot készít, utóbbit reklámújság újrahasznosításával. Az ötletgazda többnyire keresztanyja, aztán a többi családtag is mellé áll a kivitelezésben. Erna egyébként nem csupán a kézművességben jeleskedik, ügyes sportoló is. Elmondása szerint négy éve rendszeresen úszik, és több vetélkedőn szerzett már érmet. Ebben a hónapban Párizsba, novemberben pedig Veszprémbe készül versenyezni.

Színes papírhajók hevertek a tolókocsiban türelmetlenkedő Andrea előtt, feje fölött felirattal, hogy verset vagy éneket kér cserébe értük. A halmozottan sérült lány nehezen kommunikál, kézmozdulatait is nehéz összehangolnia, azonban társaival jól megérteti magát.

Fotó: Haáz Sándor

Egy fogyatékkal élő már az információ szintjén is nehezen jut el a vevőhöz, ha viszont csak magának készít valamit, az nem élmény számára

– foglalta össze a kiállítás egyik ösztönző tényezőjét Incze Zsuzsanna, a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetének munkatársa, aki maga is mozgássérült. Tapasztalata szerint a sérültekkel szemben a legtöbb embernek fenntartásai, félelmei vannak, ezért a kiállítás lényege kreatív, ügyes kezű emberekként bemutatni őket.

„Ez egy olyan barátságos, nyílt felület, ahol találkozik az egészséges és a sérült, hiszen fontos, hogy az emberek szokjanak hozzá a mássághoz, amely így idővel természetessé válik számukra. Mindkét részről mentalitásváltás szükséges, mindkét félnek nyitottnak kell lennie, hiszen ezáltal gazdagszik, tanul egymástól, egyik önbecsülést, mivel értékelik alkotását, a másik pedig toleranciát, elfogadást és empátiát” – fogalmazott.

Több mint két éve a Merkúr áruház akkori vezetői lehetőséget adtak a piacon való részvételre, amihez egy polcot is biztosítottak, ezt töltötték fel gyertyával, postaládikóval, textilipari termékekkel, papírdekorációval, mikor mi volt.

A régi üzletvezetés rugalmas volt, nem ők jöttek a listával, hogy milyen termékeket szeretnének, hanem az éppen meglévő készletből választottak

– mondta Incze Zsuzsanna. Ez azért volt jó, mert amellett, hogy a fogyatékkal élők nem képesek egy meghatározott norma szerint, profitra termelni, a termékek több helyszínről való begyűjtése és beszállítása sem egyszerű. Jelenleg a nemrég megváltozott üzletvezetéssel folytatnak tárgyalásokat a további együttműködés mikéntjéről, ugyanakkor reméli, hogy a polgármesteri hivatal is segíteni fog egy logisztikai alkalmazotti fizetés felvállalásával, illetve lehetőséget ad a havi termékvásárokon való részvételre.