Az önfeláldozás jelképei: önmagukat felemésztve teljesítették küldetésüket a gyertyák

Molnár Melinda 2017. október 15., 14:54

Két órán át világoltak az együttérzés fényei a Gyulafehérvári Caritas kilencedik Egymillió csillag a szegényekért elnevezésű szolidaritási akcióján pénteken este. Erdély tizenhét településén közel ötezren gyújtottak gyertyát, és több mint negyvenezer lejt adományoztak.

Fotó: Haáz Sándor

A székelyudvarhelyi Dávid Ferenc téren majdnem ötven Caritas-önkéntes és -munkatárs fogadta az érkezőket. Leskó Barbara a jótékonysági akció céljairól szólt, kiemelve az összetartozás szellemiségének láthatóvá tételét, a hátrányos helyzetűekkel való sorsvállalás érzésének erősítését.

Tamás Huba, a Kis Szent Teréz Egyházközség kisegítő lelkésze a gyertyát az önfeláldozás jelképének nevezte, mely önmagát felemésztve teljesíti küldetését. Azokért szólt az ima, akik így szereznek örömet embertársaiknak. Bekő István Márton református lelkipásztor a kétszáz éve született Arany János Családi kör című verséből idézve világította meg a rendezvény útravalóját: mit jelent valakit leültetni asztalunkhoz, megnyitni felé szívünket, és abból adnunk, amink van. Kérte:

Isten áldása sokszorozza meg, amit közösbe teszünk.

Rüsz Domokos unitárius lelkész a nemes lemondás gesztusairól beszélt. Áldáskérelme azért szólt, hogy a csillagok magasából levetülő fény világosítsa meg értelmünket, hitünket, szeretetünket azokért, akik hiányt szenvednek.

Fotó: Haáz Sándor

A színészzenekar dallamai tették hangulatosabbá a fényesülő estét. A gyarapodó lángcsillag a kicsiknek jelentette a legnagyobb élményt. Zárásképpen a jelenlévők egy-egy szentírási igével ellátott gyertyát gyújtottak meg, amely a későbbiekben is továbbadhatja fényét.

Örvendenek, hogy nagyon sok család látogatott ki gyermekekkel – foglalta össze Bokor Péter Szabolcs.

Van jövője ennek a rendezvénynek. Tartjuk a tavalyi szintet: legalább hatvan családnak tudunk ajándékcsomagot készíteni karácsonyra

– fogalmazott.

Fotó: Haáz Sándor

Parajdon első alkalommal szervezték meg a rendezvényt. A százhatvannyolc részvevő közel 2400 lejt juttatott a hátrányos helyzetű családok karácsonyára. Székelykeresztúron a kétszázötven mécsest gyújtó 2769 lejt helyezett a gyűjtődobozba. Székelyudvarhelyen több mint félezren közel 4000 lejt adományoztak. Gyergyóalfaluban 2050, Remetén 1103, Ditróban 901, míg Gyergyószentmiklóson 1698 lej adományt összesítettek a szervezők. Csíkszeredában az idei Egymillió csillag a szegényekért szolidaritási akción 483 résztvevő 4416 lejt adományozott a rászorulók számára.
{K1}
{K2}