Felrobbant egy gyergyószentmiklósi bevásárlóközpont tűzvédelmi rendszere

Székelyhon 2017. október 13., 19:19

Három személy megsérült, miután péntek délután felrobbant egy gyergyószentmiklósi bevásárlóközpont poroltós tűzvédelmi rendszere. Hetvenöt személy, köztük 15 kiskorú kimenekült az épületből. Később a kórházban további három felnőtt és húsz gyerek jelentkezett.

Fotó: Tamás Gyopár

Alina Maria Ciobotariu, a Hargita megyei tűzoltóság szóvivője az Agerpres hírügynökségnek elmondta, a három személy belélegezte a port, nekik egészségügyi ellátásra volt szükségük, de visszautasították, hogy kórházba szállítsák őket. Az idézett forrás szerint néhány gyereket elvittek szüleik a kórházba kivizsgálásra.

Fotó: Tamás Gyopár

A gyergyószentmiklósi áruház mennyezetébe épített poroltós tűzvédelmi rendszerben történt egy robbanás. 75 személy kimenekült, köztük 15 kiskorú. A helyszínen ellátták azt a három személyt, aki belélegezte a port, de elutasították, hogy kórházba szállítsák őket

– mondta Ciobotariu.

Fotó: Tamás Gyopár

Az idézett forrás szerint a tűzoltórendszer egyelőre nem volt működőképes, nem tudják mi okozhatta a robbanást.

{A}

Papp Ferenc, az üzletközpont tulajdonosa azt nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek, hogy

a robbanás egy órával azután következett be, hogy a tűzoltó-berendezést átadták.

Tűz nem ütött ki az üzletben. A berendezést telepítő cégnek rendben vannak az engedélyei. Jelenleg azt vizsgálják, hogy mi volt a robbanás oka.

Fotó: Tamás Gyopár

Fehér por lepett be mindent a gyergyószentmiklósi Sláger Center bevásárlóközpontban péntek délután, miután a mennyezetbe szerelt, tűzoltásra alkalmas anyag elborította a helyiséget. A tűzvédelmi rendszer felrobbanását követően a hatóságokon kívül senkit nem engedtek be az épületbe. Miután a vásárlókat kimenekítették, a még jelenlévő, többnyire a bevásárlóközpontban dolgozók a történtek hatása alatt voltak, majd porral borítva ők is elhagyták a helyszínt.

A tűzvédelmi rendszert kiépítő cég jelenlévő képviselője elmondta, nem ez az első ilyen rendszer, amit felszereltek, minden illetékest elláttak információkkal, a személyzetet pedig betanították, ami a működését illeti, elképzelésük sincs, mi okozta a történteket.

Péntek délután még nem lehetett tudni, hogy mikor nyit majd ki ismét a Sláger Center. Takarítócégeket fogadnak fel a por eltüntetésére. Azt is mondták a kimenekítettek, hogy például a ruhaárut is mind ki kell mosni, illetve, hogy az élelmiszerrészleg árukészletében nagy kár keletkezett.

Fotó: Hargita megyei tűzoltóság

A Hargita megyei tűzoltóság péntek esti közleménye szerint a 112-es sürgősségi hívószámot 16 óra 46 perckor riasztották a bevásárlóközpont mennyezetén lévő, beépített tűzvédelmi rendszer robbanása miatt. A gyergyószentmiklósi hivatásos tűzoltóság négy járművel – két tűzoltó-, illetve két elsősegély-nyújtó autóval – vonult a helyszínre, valamint a Hargita Megyei Mentőszolgálat egy egysége is a központhoz sietett. A három, helyszínen ellátott személy mellett a mentőszolgálat további két személyt szállított a gyergyószentmiklósi kórházba. Beutalásukra nem volt szükség. Később a kórház sürgősségi betegellátó osztályán további három felnőtt és húsz gyerek jelentkezett, ellátást igényelve.

Fotó: Hargita megyei tűzoltóság