Hajsza az erdőtől a kapuig, szünet, majd hatósági kutakodás a portán

Fülöp-Székely Botond 2017. október 13., 13:20

Rendőrök kutakodtak egy szentegyházi portán, miután szekerével oda menekült két elkövető, aki a gyanú szerint illegálisan kivágott fát hozott le a Hargitáról. Az eset precedensértékű, eddig ugyanis biztonságban érezhették magukat azok a fatolvajok, akik magánterületen rejtőztek el. Eddig.

A porta előtt várakozva. Mindenki tehetetlen volt a házkutatási engedély megszerzéséig Fotó: Barabás Ákos

„Egy ismerősünktől kaptunk fülest délelőtt tizenegy óra körül, hogy vágják a fákat a Hargitán, Mita Kútja közelében. Gyorsan meg is szerveztünk egy csapatot, hogy tetten érjük a tolvajokat, ám csak gyalogszerrel lehetett megközelíteni a helyszínt, így elkéstünk. Már csak a csutakokat és egy szekérnyomot találtunk.

A kerék- és patkónyomokat követve haladtunk tovább, amikor a távolban megpillantottuk az elkövetőket.

Ketten ültek a szekéren” – mesélte Konrád Dezső, a Szentegyházi Közbirtokossági Egyesület elnöke. Mint mondta, ezután – a rendőrség mellett – egy másik társukat értesítették, hogy menjen szembe a tolvajokkal és próbálja feltartóztatni őket. Ő Sándor István volt, aki lapunknak azt nyilatkozta, hogy autójával a víztározó környékén ment szembe a menekülő szekeresekkel – akik mintegy négy-öt köbméter fát szállítottak –, ám azok nem álltak meg, hanem kikerülték és továbbhaladtak. Ekkor

kezdődött az üldözés.

A tolvajok megpróbáltak bemenekülni egy városszéli portára, ám Sándor elállta az útjukat. Az elkövetők válaszként nekihajtottak az autójának, majd fenyegetőzésbe kezdtek, és egy ostorral támadtak rá. A hajsza tovább folytatódott, míg a tettesek végül bemenekültek egy rokonjuk udvarára, ahonnan már nem is jöttek ki.

Fotó: Barabás Ákos

„Ez megszokott a fatolvajoktól, így próbálják megúszni a tettüket. A rendőrség ugyanis ilyen esetekben rendszerint nem kap engedélyt az udvarok, csűrök átkutatására” – magyarázta Konrád.

Tehetetlenül

Amikor a helyszínre értünk, már több egyesületi tag volt ott, akik a három autóval kiérkezett rendőröknek segítve vigyáztak, hogy ne jöhessenek ki a tolvajok a Turista utcai portáról. Mindenki az udvar átkutatásához szükséges engedélyre várt, amit csak az ügyészség adhatott ki. Órák teltek el esemény nélkül. Néhányan a törvényeket szidták, amelyek a „bűnözőket védik”. Tragikomikus volt látni, hogy

hat-nyolc rendőr és több civil áll tettre készen a kapu előtt, de nem mehetnek be az udvarra, ahová a lopott faanyagot vitték.

„Mi itt álldogálunk, közben a tolvajok meg röhögnek a markukban, és megpróbálják eltüntetni a nyomokat. Amire bejut a rendőrség, ha egyáltalán bejut, ezek mindent összevágnak, és eldugják a fát. A végén nem marad semmi bizonyíték” – sóhajtott fel valaki a tömegből.

Fotó: Barabás Ákos

Ilyen még nem volt

Nem vártak azonban hiába a hatóságok és a civilek, délután négy óra körül ugyanis megérkeztek a rendőrség különleges egységei, akiknek megvolt az engedélyük, hogy behatoljanak a portára, ahol az elkövetők bujkáltak – közölte lapunkkal Konrád Dezső. Információi szerint a csűrben elő is került az illegálisan kivágott faanyag: nagyjából 2,5 köbméter. A probléma ugyanakkor az, hogy a tolvajok időközben összevágták a rönkök alsó részét, és megsemmisítették vagy elrejtették a levágott darabokat. Az egyesület elnöke szerint a céljuk az volt, hogy ne lehessen bizonyítani, honnan lettek kivágva a fák, ráadásul így a mennyiség is csökkent. Utóbbi azért is baj, mert emiatt

nem kizárt, hogy bűncselekmény helyett csak kihágást tudnak megállapítani a hatóságok

– tette hozzá. Megjegyezte, a lopott fa az állami erdészet területéről származik.

Konrád ugyanakkor hangsúlyozta, példa nélküli, precedens értékű esetről van szó, ami a hatósági intézkedést illeti. A fatolvajok ugyanis eddig azt hihették, hogy megúszhatják tettüket, ha sikerül magánterületre menekülniük, mivel a rendőrök úgysem kapnak engedélyt az udvar átkutatására.

Ilyen még nem volt Szentegyházán, hogy engedélyt adjanak egy udvar átkutatására falopásos esetekben. Éppen ezért dicséretes és példaértékű a rendőrök hozzáállása. Úgy érzem, hogy az eset nagy előrelépésnek számít az erdő védelme szempontjából

– fogalmazott Konrád Dezső.

Folytatódik a nyomozás

Az ügyben pénteken megjelent rendőrségi közlemény szerint a 29 éves, szentegyházi D. L. a gyanú szerint illegálisan vágott ki több fát a Homoród Erdészeti Hivatal adminisztrálása alatt lévő területről, majd egy szentegyházi udvarra szállította. A helyszínen az udvarhelyi bíróság engedélyével házkutatást végeztek a rendőrök, és megtaláltak, illetve lefoglaltak három köbméternyi faanyagot, fejszéket és fűrészeket. Illegálisan kitermelt, illetve ellopott faanyag gyanúja miatt bűnügyi kivizsgálást indítottak az ügyben.