A pénz nagyobb része előlegként érkezik – jövő héttől

Kömény Kamilla 2017. október 13., 10:42

Jövő héten elkezdi a mezőgazdasági támogatások előlegeinek folyósítását a jogosult gazdák számára a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA).

A területalapú támogatások értékének 75 százalékát utalják előlegként Fotó: Veress Nándor

Egy hete a kifizetések előkészítésén dolgoznak a Hargita megyei APIA alkalmazottai, október 16-ától pedig hozzálátnak az előlegek folyósításához is – hívta fel az érintett gazdák figyelmét Haschi András. A megyei APIA igazgatója hozzátette,

idén minden sikeresen igénylő gazda jogosult az előlegre,

akár végeztek gazdaságában ellenőrzéseket, akár nem, sőt az állattenyésztők is számíthatnak támogatásuk egy részének korábbi kifizetésére. A területalapú támogatások (SAPS) értékének 75 százalékát, míg az agrár-környezetgazdálkodási juttatások 85 százalékát utalják rövidesen az érintetteknek.

Az intézményvezető hangsúlyozta, az előlegek utalása ugyan jövő héten kezdődik, de egészen december elsejéig tart, tehát

nem minden igénylő kapja meg már az első héten a várt összeget.

A naponta kiküldött, véletlenszerűen összeállított listáknak megfelelően folyósítják az értékeket – így akár öt, akár háromezer gazda is kaphat pénzt egy nap. A tervek szerint december elsejétől a támogatások teljes értékének kifizetése is elkezdődik, így valószínűleg a területalapú támogatást igénylő gazdák azt már idén levehetik számláikról – vetítette előre.

Olajozottan működő rendszer

Mint megtudtuk, időt vesz fel minden agrárpolitikai időszak elején, míg az új eljárásokat sikerül megfelelően alkalmazni. A korábbi időszakban 2010-től működtek olajozottan a dolgok, a 2015-ben gyakorlatba ültetett új agrárpolitikai időszak újdonságai – amelyben a korábbi több mint húsz támogatási forma helyett nyolcvan körülit igényelhetnek a gazdák – idén már nem okoztak fennakadásokat: időben zárult a kérelmezés, időben kezdődik az előlegkifizetés.