Díjmentesség miatt, következetes rendőri közbelépés hiányában továbbra is a káosz az úr

Székelyhon 2017. október 13., 09:15

Rend helyett rendetlenség jellemzi a csíkszeredai parkolási helyzetet, amióta tavasszal hatályon kívül helyezték a fizetéses parkolási rendszer szabályzóját, és nem kell fizetni. A város vezetősége dolgozik a megoldáson.

A tulajdonos „nehéz tárgyat hoztam a közeli üzletbe” kifogással mentegetőzött, amikor meglátta, hogy fotózzuk az autóját Fotó: Gecse Noémi

Több mint fél éve, hogy a csíkszeredai fizetéses parkolási rendszer idén januárban elfogadott szabályzóját felfüggesztették, hatályon kívül helyezve a parkolási díj, illetve pótdíjfizetés kötelezettségét.

A csíkszeredai közterületi parkolókban így csak az általános közlekedési szabályok érvényesek, ennek betartását viszont csak elvétve ellenőrzi a közlekedésrendészet.

Főként a megyeszékhely központi övezetében jellemző a zsúfoltság, sok esetben tiltott helyeken, buszmegállókban is hagyják járműveiket a sofőrök. A szabályzó felfüggesztésekor üzemen kívül helyezett és fóliával bevont parkolóautomatákról részben leszaggatták már a fóliát,

olyan automata is van a Temesvári sugárúton, amelynek felső részét ismeretlen, barna színű anyaggal kenték be.

Összemázolt parkolóautomata a Temesvári sugárúton Fotó: Gecse Noémi

Hargita megye prefektusa idén tavasszal indított közigazgatási pert a helyi önkormányzat ez évi 15-ös számú határozatának érvénytelenítése érdekében. Ezzel a határozattal fogadta el a képviselő-testület a fizetéses parkolási rendszer szabályzóját, amely a kormányhivatal vezetője szerint törvénytelen.

A per elkezdődött ugyan, de érdembeli tárgyalás még nem történt. A fizetéses parkolási rendszert korábban üzemeltető City Parking Kft., illetve a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság perbe történő bevonására vonatkozó, a helyi önkormányzat által benyújtott kérést a Hargita Megyei Törvényszék júliusban elutasította, a döntés ellen pedig az alperes óvással élt. Ennek tárgyalására viszont a törvényszék még nem tűzött ki időpontot – az eddig történtek is azt jelzik,

elhúzódó bírósági eljárásra van kilátás.

Szőke Domokos csíkszeredai alpolgármester szerint ebben az esetben két intézmény különbözőképpen értelmezte a törvényt, ebből adódóan nem kapta meg a polgármesteri hivatal a rendőrségtől a fizetéses parkolókra vonatkozó láttamozást, amelyet a prefektusi hivatal hiányolt. Hozzátette, dolgoznak a probléma megoldásán, tanulmányozva az ország más településein előállt hasonló helyzeteket is.

A város elesett egy nagyobbacska összegtől, amely befolyt volna a városkasszába, másfelől pedig olyan emberek részéről is érkezett visszajelzés arra vonatkozóan, hogy régebb jobb volt a parkolás, akik eddig azt a rendszert támadták. Meglátszik, hogy mi van akkor, ha nincs egyféle rend a parkolásban, illetve milyen következményekkel jár az ingyenes parkolás

– mondta az elmúlt időszak tapasztalatairól az alpolgármester.

A buszmegállóra vonatkozó szabályokat sem tartják be Fotó: Gecse Noémi

A fizetéses parkolási rendszer felfüggesztett szabályzóját elsősorban a hiányzó rendőrségi jóváhagyás miatt kifogásolja a Hargita Megyei Törvényszékhez benyújtott keresetében a prefektus. Az is szerepel a dokumentumban, hogy a fizetéses parkolás 2009-ben történt bevezetése óta az ilyen parkolóhelyek száma több mint nyolcszázzal gyarapodott, több új parkoló is készült – ezekről viszont nincs rendőrségi láttamozás.

A polgármesteri hivatallal viszont tavaly, a kifogásolt helyi önkormányzati határozat elfogadása előtt több egyeztetést követően is

azt közölte a közlekedésrendészet, hogy sem a meglévő parkolóra, sem a szabályzóra, sem határozattervezetre nem hatáskörük láttamozást adni.

A prefektusi hivataltól pedig azt választ kapták, hogy egy határozattervezet elfogadása előtt felmerült problémákról szóló egyeztetés nem tartozik a hatáskörükbe.

Fotó: Gecse Noémi