Előfordul, hogy a szétszórt szemetet befújja a szél a tömbházlakásba

Barabás Hajnal 2017. október 12., 22:00

A hulladékgazdálkodással megbízott Eco-Csík Kft. tizenegy munkatársát bízták meg azzal, hogy naponta körbejárják Csíkszeredát, és rendszeresen kitakarítsák a hulladékgyűjtők környékét. Szélmalomharcot vívnak.

Sűrűbben takarítják a Hargita Megyei Vérközpont közeli hulladéktárolók környékét Fotó: Gecse Noémi

„Nap mint nap a szemeteskukák körül ólálkodnak a guberálók, kiszedve az eldobott szemetet, amit befúj a szél a földszinti ablakon. Nemcsak a Mérleg utcában, a régi temető mellett, hanem a Lendület sétányon a Hargita Megyei Vérközpontnál és a Pacsirta utcában is szoktam hasonlót látni” – panaszkodott egy Mérleg utcai lakó.

A felsorolt helyszínek mellett más övezetekből is jelentettek hasonló problémát a városiak.

Jóformán el sem tudom vinni a szemeteszacskót a tárolóig, már veszik is ki a kezemből kukázók, aztán már szedik is szét a tartalmát

– jegyezte meg egy másik lakó a Decemberi Forradalom utcából. Már többször írtunk arról, hogy a város egyes pontjain időnként meglehetősen szemetes volt a hulladékgyűjtő-szigetek környéke, amelyhez nagyban hozzájárultak a guberálók.

Pál Tamás, a hulladékgazdálkodással foglalkozó Eco-Csík Kft. igazgatója megkeresésünkre elmondta, a probléma nem új keletű, még

fel is jelentették a vállalatot a hatóságoknál, két hete ellenőrzést tartott náluk a Hargita Megyei Környezetőrség és a Hargita Megyei Közegészségügy is.

„A hatóságok is megértették, hogy milyen helyzettel állunk szemben” – magyarázta Pál Tamás. Példaként említette, hogy egyik hulladékgyűjtő pontnál reggel 8 órakor takarított a cég munkatársa, amikor alig két órával később visszamentek a helyszínre, már megint szanaszét hevert a sok szemét a tárolók mellett.

Hozzátette, ők mint szolgáltató cég, mindent megtesznek annak érdekében, hogy rendszeresen elszállítsák a hulladékot, naponta többször is kitakarítják a hulladéktárolók környékét, tájékoztatják a lakókat, hogyan kell rendeltetésszerűen használni a tárolókat. A rendőrség segítségét is kérik, hogy megakadályozzák az újrahasznosítható hulladék eltulajdonítását.

Feljelentést is tettünk a rendőrségnél, most várjuk, hogy ők is lépjenek. Ezeken kívül nem tudom még mit lehetne tenni a probléma megoldására

– mondta az igazgató. Elmesélte, hogy egy alkalommal a Decemberi Forradalom utcai tárolónál látta, hogy a kukázók megálltak egy lovas szekérrel, majd amikor rájuk szólt, hogy ha már szétszórták a hulladékot, szedjék is össze maguk után, megfenyegették.

Amellett, hogy lopják a guberálók a hulladékot, még pluszköltséget is előidéznek azzal, hogy folyton kell utánuk takarítani, ráadásul tönkreteszik a kukákat is

– jegyezte meg.

A cég nemrégiben hozzáfogott a tárolók karbantartásának, többek között kicserélik a földbe ásott kukáknál is a tönkrement alkatrészeket.

Mint Pál Tamás elmagyarázta, a szolgáltatónak azt lehetne felróni, ha tele volnának a tárolók, és nem lenne ahová eldobni a szemetet. Gyakran előfordul, hogy a tárolók majdnem üresek, de úgy is szét van szórva a szemét a környéken.

A lakók között is akadnak olyanok, akik a tároló mellé teszik a szemetet, pedig ez törvénytelen hulladéklerakásnak minősül.

Megemlítette, hogy voltak, akik azt javasolták, kerítsék körbe a kukákat rácsos, hálós kerítéssel, azonban elmondta, Sepsiszentgyörgyön így jártak el, de nem vált be.

„Ebben az esetben ugyanis nem a tároló, hanem a kerítés mellé tették a szemetes zacskókat, ehhez még hozzájöttek a guberálók, akik szétszórták ezek tartalmát. A probléma nem oldódott meg” – vázolta a helyzetet Pál Tamás. Hozzátette, arra kérik a lakókat, hogy rendeltetésszerűen használják a kukákat. Szerinte már az sokat jelentene, ha a szemetet a tárolóba dobnák az emberek.

Pozitív példaként említette, hogy a Jégpálya lakótelepnél és a Piac utcában nincsenek gondok a földbe ásott kukáknál, holott azok sincsenek körbekerítve. Az illegális hulladéklerakás kapcsán elmesélte, hogy a Decemberi Forradalom utcában nemrég ismeretlenek két köbméter építkezési törmeléket ürítettek le a tárolók mellé törvénytelenül, amelyet ugyan elszállítottak, de kérték a lakószövetséget, hogy segítsenek megtalálni a tetteseket, és kiszámlázták nekik a szállítás díját.

Az lenne elvárás, hogy a szolgáltató szállítson el mindent ingyen, de ezek az esetek illegális hulladéklerakásnak számítanak

– húzta alá a cégvezető.

58 hulladékgyűjtő pont

Csíkszeredában 58 hulladékgyűjtő szigetet tartanak nyilván, ezeket helyszínektől függően naponta, vagy valamivel ritkábban, rendszeresen ürítik. Az Eco-Csík 11 munkatársa pedig ezeknél a gyűjtőpontoknál naponta háromszor takarít. Vannak helyszínek, amelyekre különös figyelmet fordítanak. Ilyen például a Lendület sétányon a Hargita Megyei Vérközponthoz közeli gyűjtőpont, amelynek környékét nemrég fertőtlenítették és naponta kétszer is elszállítják a hulladékot, bár ez pluszkiadást jelent a cégnek. Ott naponta háromszor takarítanak, tekintettel az egészségügyi intézmény közelségére.