A tulajdonosokon múlik, hogy „közvagyon” lesz-e a közterületen hagyott roncsautójuk

Dósa Ildikó 2017. október 12., 21:06

A lakók segítségével térképezi fel a helyi rendőrség a Székelyudvarhely közterületein hagyott, működésképtelen személygépkocsikat, majd felkéri a tulajdonosokat azok elszállítására. Idén eddig hatvan ilyen járművet szállítottak el.

Még öt közterületen hagyott kocsiról tud a helyi rendőrség Fotó: Pál Árpád

Tavaly szeptembertől a polgármesteri hivatal megbízásából időszakos ellenőrzéseket végez a helyi rendőrség, beazonosítja a hosszabb időre közterületeken hagyott gépjárműveket, majd felszólítja a tulajdonosokat azok eltávolítására.

Az év eleje óta nyolcvanegy gépkocsi-tulajdonost szólítottak fel a közterületeken hagyott járművek elszállítására

– tudtuk meg László Szabolcstól, a helyi rendőrség vezetőjétől. Csütörtökig hatvan gépjárművet távolított el gazdája a város közterületeiről, ezek egy része magánterületre vagy roncstelepre került, néhányat pedig a kormány roncsprogramjában hasznosítottak. Megjegyezte,

volt rá példa, hogy a tulajdonos időt kért és kapott, amíg megoldást talál a problémára.

Legtöbb esetben az érintettek eleget tesznek a felszólításnak, azonban előfordul, hogy némelyikük csupán pár utcával odébb, más helyre „rejti” autóját, így próbálva kijátszani őket. Annak köszönhetően, hogy a lakók egyre gyakrabban jelentik a gazdátlan kocsikat, előbb-utóbb ezeknek is nyomára akadnak – fűzte hozzá.

Fotó: Pál Árpád

Elmondta ugyanakkor, hogy aki nem tesz eleget a felszólításnak, 200 és 1000 lej közötti pénzbírságra számíthat. Idén egyébként harminckét alkalommal büntettek. Eddig a legmagasabb bírság 400 lej volt.

Ötnek keresik a gazdáját

Jelenleg öt elhagyott személygépkocsiról tud a helyi rendőrség, amelyek tulajdonosát még nem sikerült megtalálniuk. A Kuvar-negyedi három járműből kettőnek más megyei rendszáma van, ami megnehezíti a beazonosítást, ugyanakkor a Győzelem és a Haáz Rezső utcában állomásozók gazdái valószínűleg lakcímet változtattak, ezért nem reagáltak a felszólításra.

A vonatkozó törvény értelmében egy év után tekinthető roncsnak az elhagyott autó: a határidő lejártával közvagyonná válik, és a polgármesteri hivatal elszállíttatja. Szerződésük van egy bontóval, ide kerülnek a járművek, a szállítást is ők végzik, a járgány értékéért cserébe.