Üzenet a frontról Székelyudvarhelyen

Veres Réka 2017. október 12., 19:13

Egyetlen ember szemszögéből mutatja be az első világháborút a csütörtök este Székelyudvarhelyen megnyitott Üzenet a frontról – Ferenc tüzér levelei 1914–1918 című tárlat, de az nem egyéni történet, hanem millióké.

Fotó: Pál Árpád

A Haáz Rezső Múzeumban január 12-éig a frontról elküldött levelekből lehet kiolvasni, hogy miként élték meg a székely katonák a nagy háborút.

{K1}

Ferenc tüzér kedvenc katonadalával indította el a Csík Fúvós Kvartett a megnyitót csütörtök délután a Haberstumpf-villában a szentendrei Skanzen vándorkiállításának megnyitóján. Elsőként Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere beszélt, aki megköszönte a múzeum munkásságát, és hangsúlyozta, hogy fontos a hasonló tárlatok látogatása, a múlt megismerése, hiszen a száz évvel ezelőtti események máig hatással vannak életünkre.

Fotó: Pál Árpád

Kedves Gyula, a magyarországi Országgyűlési Múzeum vezetője úgy véli, hogy a kiállítás ugyan egyetlen ember szemszögéből mutatja be az első világháborút, mégsem egyéni, hanem milliók látásmódját tükrözi.

Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese, a tárlat kurátora arra mutatott rá, hogy Ferenc tüzér története közös a saját alföldi nagyapjáéval, és a Haberstumpf-villa családjáéval is, de más székelyföldi családokéval is.

Társadalmi helyezettől függetlenül közös volt a sors, a szándék, és a veszteség is

– mondta.

Fotó: Pál Árpád

Pozsony Ferenc akadémikus, a tárlat főszereplőjének unokája előbb szkeptikus volt, hogy 280 levélből hogyan születhet tárlat, de a végeredmény lenyűgözte, szerinte tükrözi, hogy egy székely legény, egy család és egy falu miként élte meg a nagy háborút, és az udvarhelyszéki látogatók is felismerhetik a sorsukat a Ferenc tüzérében.

Fotó: Pál Árpád