A fotóművész, akinek a képein örülnek az életnek az emberek

Antal Erika 2017. október 12., 17:40

A marosvásárhelyi Bernády Ház földszinti kiállítótermeiben színes, nagyméretű fotóiból állított össze gazdag válogatást Bálint Zsigmond fotóművész 80. születésnapja alkalmából.

Bálint Zsigmond a magyar köztársaság arany érdemkeresztjét is átvette 2014-ben Fotó: Veres Nándor

Az első terembe belépve, a fényképeket nézegetve, azonnal feltűnik, hogy a fotográfus erdélyi tájakon örökítette meg mindazt, ami érdeklődési körét leginkább jellemzi: tájakat, idős embereket, fiatalokat és öregeket egymás mellé ültetve, a falusi ember mindennapjainak tartozékait: betakarítást, kenyérsütést, juhnyájat, fejést, malmot, kaszálót, szántót, pihenőt, családi hétköznapot, munkában megkeményedett ráncos kezet, lakásbelsőt, udvart, munkaeszközöket.

Az első teremben látható felvételek Abásfalván, Szászcsáváson, Székelyvarságon, Gyímesközéplokon, Homoródkeményfalván, Erdőcsinádon, Tatrangon, Homoródalmáson, Makfalván, Csíkszentdomokoson, Siklódon és Csíkszentgyörgyön, valamint Küsmödön készültek. Sajátosságuk, hogy az emberek, akiket Bálint Zsigmond lencsevégre kapott, nem pózolnak, nincsenek kiöltözve, hanem a legtermészetesebben, hétköznapi viseletükben állnak, ülnek, beszélgetnek, mosolyognak, vagy gondolkodnak valamin, mintha a fotós ott sem lett volna.

A középső teremben azok a fotók láthatók, amelyeken a néphagyományok közül a legmozgalmasabb és legszínesebb szokást örökítette meg a művész: a kibédi farsang világát, ahol humorral, játékkedvvel búcsúztatják a telet fiatalok és idősek. A kalotaszegi népviselet is megihlette a 80. életévét ünneplő fényképészt, Zsobokon és Mérán a lányok színesen díszített öltözékét láthatja a látogató.

A harmadik, a legbelső terem felvételei Bözödújfaluban és Szászalvincen készültek, ezek témái szomorúak, de az ember okozta pusztuláson túl arról is szólnak, hogy a természet képes a megújulásra.

A kiállítás jövő hétvégéig ingyenesen látogatható naponta 10 és 16 óra között.