Mivel egyre drágább a tűzifa, sokan áttérnek a földgázra

Simon Virág 2017. október 12., 18:01

Az elmúlt két évben látványosan megnövekedett a tűzifa és a szintén fűtésre használt pellet ára, így egyre többen döntenek úgy, hogy a fatüzelésű kazánjaikat átszereltetik, s ezután földgázzal melegítik ki lakásaikat. Már ha van erre lehetőségük.

Fotó: Barabás Ákos

Az erdészeti hivatal adatai szerint Maros megyében egy télen 135 ezer köbméter fára van szükség a lakások és középületek kimelegítéséhez. A hivatal idén, akárcsak az előző években, 100 ezer köbméter fát termelt ki erre a célra, és ehhez hozzáadódik a polgármesteri hivatalok által a saját erdőkből kivágott, valamint a magánerdészetek által erre a célra biztosított tüzelő.

Florin Petra, az erdészeti hivatal kereskedelmi igazgatója szerint nem beszélhetünk tűzifa hiányról, mert a községi és magánerdészetek is legalább 50 ezer köbméternyi fát kitermelnek erre a célra, így az embereknek van honnan beszerezniük azt.

A Vásárhelyi Hírlapnak az igazgató elmondta, hogy jelenleg a hivatal a fenyőfa űrméterét 120 lejért, a többi fa űrméterét 150 lejért adja.

Az elmúlt évekhez képest nem beszélhetünk jelentős áremelkedésről, legtöbb 5–6-százalékkal drágább a tűzifa. A gond a szállítási költségekkel van. Erre megyeszinten a megoldást a raktárak kialakítása jelentené, ennek érdekében már konkrét lépések is történtek. Ha nagyobb mennyiségre szerződjük le a szállítást, akkor előnyösebb árat tudunk alkudni, s a lakosok is olcsóbban tudják megvenni

– mondta az igazgató.

Több éves szünet után idén a polgármesteri hivataloknak is lehetőségük van a saját erdejükből kitermelt fát kedvezményesen vagy piaci áron eladni a lakosoknak. Ez úgy működik, hogy a hivatalok még a nyáron meghirdették a favásárlási lehetőséget, az érdeklődők pedig feliratkoztak, és most kifizetik, illetve meg is kapják az igényelt mennyiséget.

Fotó: Barabás Ákos

Hivatalonként változik a fa ellenértéke, általában helyi tanácsi határozattal határozták meg, hogy mennyiért adják el.

Az általunk megkérdezett hivatalokban 90-120 lej közötti áron adták a fa űrméterét.

Marosvécs községben például 200 családnak biztosítanak így a községi erdőkből tűzifát télire. Mint Ördög Ferenc polgármestertől megtudtuk, több kérés is volt, de nem tudtak mindenkinek fát eladni. Akik most kimaradtak, felkerülnek a pótlistára, s ha idén nem, jövőre mindenképp ők kapnak elsőként tűzifát. A községvezetőtől azt is megtudtuk, hogy a földgáz nélküli településen a szabad piacról 180–190 lejért lehet a tűzifa űrméterét vásárolni.

Megemelkedett a száraz fűrészporból készült pellet ára is, míg tavaly kilóját 50 baniért lehetett vásárolni, idén Maros megyében legolcsóbban 90 banis kilogrammonkénti áron lehet hozzájutni.

A fa és pellet árának emelkedése miatt többen átszereltetik fás kazánjukat, földgázzal akarnak ezután melegíteni. Az egyik Nyárádmenti községben élő K. István érdeklődésünkre elmondta, hogy két évvel ezelőtt 80 lejért, tavaly 130 lejért, idén már 180 lejért lehet egy űrméter gyertyán-, bükk- vagy tölgyfát vásárolni. A lakásuk kifűtésére télen havonta elfogy 4–5 méter fa, s ennek áráért már földgázzal is ki tudják melegíteni az otthonukat. A földgázzal való fűtés pedig szerinte sokkal kényelmesebb, mint éjjel-nappal a kazánt telepakolni fával.

Sokan áttérnek most a földgázra

– mondta.