Vakokat is vár a gyergyói könyvtár

Baricz-Tamás Imola 2017. október 12., 15:05

A gyergyószentmiklósi városi könyvtár új szolgáltatással bővítette eddigi kínálatát. Ezúttal a mozgáskorlátozottaknak, a gyengén látóknak és vakoknak nyújtanak segítséget, továbbá egy okostáblát is bemutattak, mely szintén bárki számára ingyenesen használható.

Az új eszközöket nyílt napon próbálták ki Fotó: Baricz-Tamás Imola

A városi könyvtárban nyílt nap és sajtótájékoztató keretében mutatták be szerdán azt az eszköztárat, mellyel a gyengén látóknak nyújtanak lehetőséget az olvasás élményére, a nemlátóknak hangoskönyvolvasó-berendezést vásároltak, interaktív táblát szereltek fel, a kerekes székkel közlekedőknek pedig akadálymentessé tették a könyvtár földszinti termeibe való bejutást. „Úgy gondolom, hogy a pályázatból megvalósított beruházással esélyt teremtünk azoknak a gyergyóiaknak, akik eddig nem tudták látogatni a könyvtárat, nem tudtak élni az intézményünk által biztosított lehetőségekkel. Ezentúl egy új közönséget is várunk könyvtárba” – mondta Ferencz-Mátéfi Kriszta könyvtárigazgató, köszöntve a Hargita és Kovászna megyei nemlátók szövetségének csíkszeredai vezetőjét, illetve a gyergyói tagokat, akik szép számmal vettek részt a rendezvényen.

Új eszközök, berendezések

Ferencz-Mátéfi Kriszta mutatta be az új eszközöket, melyek használata a lehető legegyszerűbbre van tervezve. A szövegnagyító digitális segédeszközt gyengén látók részére tervezték, használata rendkívül egyszerű.

A számítógép képernyőjéhez csatlakoztatott készülék (szövegnagyító egér) segítségével könnyen lehet olvasni

újságot, magazinokat, leveleket, könyveket vagy bármilyen más írott dokumentumot, de térképek, fényképek megtekintésére is alkalmas az akár hetvenszeres nagyításra is képes berendezés. A hangoskönyvolvasót vakok és gyengén látók számára fejlesztették ki hangos menürendszerrel, de hasznát veheti bárki, ugyanis alkalmas hangfelvételek készítésére, illetve hangoskönyvek, valamint zenei anyagok olvasására is.

Az elektronikus, interaktív tábla használatával a tanulás, az információszerzés egy inspiráló, motiváló és élménygazdag tevékenységé válhat. Az eszközt akár az Iskola másként program keretében is használhatják, viszont a könyvtár saját programjainak, nyelvóráinak megtartásában is nagy segítséget jelent.

Gyergyószék lakóinak javát szolgálja

„A bemutatott eszközök nagyon drágák, nem valószínű, hogy mindenki megengedhetne magának egy személyes eszközt, a könyvtárban viszont bárki bármikor használhatja, teljesen ingyenesen” – bátorította az igazgatónő az érintetteket. A Jan Post Egyesülettől pályázott összegből vásárolta meg a könyvtár az új berendezéseket. Ferencz-Mátéfi Kriszta a gyergyószéki gyengén látók és vakok nevében is köszönte az egyesület elnökének a támogatást.

A könyvtárigazgató mutatta be az új szolgáltatás berendezéseit Fotó: Baricz-Tamás Imola

Lukács Orsolya, a Jan Post Egyesület elnöke elmondta, a kiírások a gyergyószéki emberekhez szóltak, és a város fejlesztése, a közösségépítés volt a cél. Huszonnégy pályázatot sikerül az idei évtől indult projektjük keretében támogatni. „A Jan Post Egyesület egy holland alapítvánnyal közösen teremtette meg az anyagi hátteret. A pályázatok hat- és nyolcezer lej közötti összegekről szólnak. A városi könyvtárnak két sikeres pályázata volt, és nagyon örülök, hogy a megvalósítása mindenképp a gyergyószéki közösség javára van” – fogalmazott Lukács Orsolya.

A látók el sem tudják képzelni

„Amiről eddig más szemei által szereztünk tudomást, azt most mi is megtapasztalhatjuk” – mondta Lukács Ibolya, a Hargita és Kovászna megyei gyengén látók és vakok szövetségének vezetője, és mindenkit arra kért, hogyha ismerősei körében vannak olyanok, akik nem látnak, azokat biztassák, hogy minél előbb speciális oktatásban vegyenek részt, különösen a gyerekek, hogy minél önállóbban élhessék életüket. A szövetség működéséről is szólt, mint mondta, közel ezer tagja van,

Gyergyószéken pedig háromszáz körüli a gyengén, illetve a nem látók száma.

„A látók el sem tudják képzelni, milyen élni úgy, hogy az ember nem lát, és más szemén keresztül, hallásból ismeri a világot, a környezetét, és segítségre szorul folyamatosan.”