Ajtó-ablak ugyan már van, de csak a jövő év második felére lesznek kulcsrakészek a lakások

Kovács Eszter 2017. október 11., 19:31

A szándék megvan, viszont egyelőre az anyagi források hiányoznak a további lakásépítéshez Székelyudvarhelyen. Az elkövetkező évben negyvennyolc szociális lakás átadását tervezi a városvezetőség, újabbak építésére pedig pályáznának.

Fotó: Barabás Ákos

Továbbra is zajlik az építkezés a Cserehát-lakónegyedben: jelenleg a negyvennyolc lakást magában foglaló tömbházon dolgozik a kivitelező, az épület nagyjából készen van, a hőszigetelés, a belső szerelések és a környék közművesítése, tereprendezése, az útépítés van hátra.

A Csereháton lévő III/1. számú épület megmaradt az ifjúsági lakások kategóriában, a beruházásra vonatkozó megvalósíthatósági tanulmányt engedélyezték, a kivitelezési tervet így az ANL készítteti, de ez még el sem készült

– közölte a polgármesteri hivatal sajtóosztálya. A III/2. számú épületet viszont a város visszavette az Országos Lakásügynökségtől, hisz az említett negyvennyolc lakrész kivitelezésére a fejlesztési minisztériumnál szereztek forrást, így ezek szociális lakások lesznek majd. Bár a kivitelezés jól halad, az illetékesek becslése szerint a lakók csupán a következő év harmadik negyedében vehetik birtokba.

A lakáshiány valós probléma Udvarhelyen, ezért a városvezetés földterületeket szándékszik megvásárolni, ahol majd újabb lakásépítésbe lehet fogni.

A tényleges kivitelezés azonban csak a jövő zenéje, hiszen az építkezéseket megelőzően az infrastruktúra kiépítésére is szükség van. Mint azt az illetékesek közölték: az új finanszírozási források megtalálásának függvényében 2019–2020-ra lehet majd tényleges fejlesztésekről beszélni.

Szolgálati lakás az orvosoknak

A városvezetés több vasat is tart a tűzben, hisz szeptember végén szerződést kötöttek az Országos Lakásügynökséggel további huszonnégy lakás megépítésére. A városi kórház területén ugyanis szolgálati lakásokat építenének az egészségügyben dolgozók számára: a beruházáshoz szükséges 3049 négyzetméteres területet átadta a város az ANL-nek. Az említett területen korábban melléképületek voltak, azokat azonban időközben el is bontották.

A tervek szerint 6 egyszobás (lakásonként 58 négyzetméteres) és 18 kétszobás (lakásonként 81 négyzetméteres) lakás épülne. A beruházás megvalósíthatósági tanulmányát és a kivitelezési tervet ebben az esetben is az ANL készítteti el, a kivitelezésről pedig túl korai lenne beszélni, hiszen a tervdokumentáció sem készült még el – tudtuk meg a sajtóosztály illetékesétől.