Ízesebb beszéd, több székely motívum – új rajzfilmsorozat a Székelyföldi Legendáriumtól

Fülöp-Székely Botond 2017. október 11., 22:00

Új mondákat és legendákat bemutató rajzfilmsorozat gyártásába kezdett a Székelyföldi Legendárium csapata, amely az előzőnél minőségibb alkotást ígér. A 13 részesre tervezett széria bevezetője is ezt támasztja alá: javítottak az animáción, több székely motívumot vittek bele.

Fotó: Székelyföldi Legendárium

Elkészülte után akár egy este is végig lehet nézni a tizenhárom összefüggő részes sorozatot, hiszen a rendező egyik helyszínről a másikra vezeti a nézőket – fejtette ki lapunknak Fazakas Szabolcs, a projekt ötletgazdája. A tervek szerint a részek 11–13 percesek lesznek. Az új rajzfilm legyártásához már az elmúlt időszakban tanultakat is felhasználják, vagyis

jobban odafigyelnek az animáció apró részleteire, több székely motívumot használnak fel, valamint gazdagodik a szereplők beszéde is.

Fotó: Székelyföldi Legendárium

Az animációs folyamatot most is Ken Fountain, a DreamWorks Animation munkatársa felügyeli. Maga a történet három dimenziós képkockákon jelenik meg, a legendákat viszont két dimenziósan mutatják be. Fazakas megjegyezte, az új sorozatban helyet kapnak az eddig legyártott rajzfilmek is, persze feljavított változatban.

A régi részek elkészítése egy kemény edzés volt a csapatnak

– tette hozzá.

Fotó: Székelyföldi Legendárium

A székely legendák őrzői

A széria első része bevezetésként szolgál, hiszen itt ismerjük meg a szereplőket – Zetét, Rikát, Nagyapót, az Ördögöt, Csetliket, Botlikot és a Szőrmanót –, a sorozatot végigkísérő aranypatkót, valamint a Tejút legendáját. A főhősök megszerzik a varázspatkót, amit az ördög is meg akar kaparintani, ezért üldözni kezdi őket. A következő, még gyártás alatt lévő epizódokban Zete, Rika és a nagyapó bemenekülnek „nagyapó mesefájába”. Ennek központi szerepe van a történetben, hiszen minden egyes ágában egy legenda van, amit a gonosz szereplők el szeretnének pusztítani. A főhősök a patkó, illetve egy különleges távcső segítségével látják, hogy éppen hol történik galiba, hol kell közbelépniük. Így mutatják be epizódról epizódra a székelyföldi mondákat és legendákat.

Fotó: Székelyföldi Legendárium

A Székelyföldi Legendárium csapata ezen a héten Londonban tartózkodik, ahol a Brand Licensing Europe 2017 elnevezésű expón vesznek részt. Fazakas Szabolcs lapunknak elmondta, hogy saját ismertetőanyagukon kívül egy magyarországi stúdióét is magukkal vitték a rendezvényre. A cél, hogy kapcsolatokat teremtsenek és felmérjék, hogy produkciójuk milyen helyet foglal el a többi rajzfilmstúdióhoz viszonyítva. Ugyanakkor az is lényeges, hogy megismertessék a székelyeket a más nemzetiségű részvevőkkel.