Beérett az előző mandátumok gyümölcse, több mint tízmillió lej érkezett Ditróba

Pethő Melánia 2017. október 11., 18:16

Utcák felújításán, a művelődési ház felszereltségének bővítésén, az alszegi óvoda épületének felújításán dolgoznak jelenleg Gyergyóditróban. A beruházásokat európai uniós alapokból finanszírozzák. További tervek is vannak.

Munkálatok a Gábor Áron utcában Fotó: Pethő Melánia

„Mostanra érett be az előző mandátumok gyümölcse” – fogalmazott a zajló és kivitelezés előtt álló fejlesztések kapcsán Puskás Elemér, Ditró polgármestere. Elmondta, korábban előkészített és megnyert európai uniós pályázatok révén

több mint 10 millió lej érkezett a községbe.

Ezt hét utca és az alszegi Csigabiga óvoda épületének felújítására, a művelődési ház felszereltségének bővítésére, illetve a víz- és csatornahálózat fejlesztésére nyerte az önkormányzat. Az útjavításos projekt keretében az Állomás, a Malom, a Füzes, a Fenyő, a Kárpátok, a Gábor Áron utcát és a Hosszú utcának a temetőhöz vezető felét állítják helyre, összességében 4,5 kilométer hosszúságban.

Az utcákra aszfalt kerül, sáncok, átereszek, bejárók épülnek.

Az Állomás és a Malom utcában járda is lesz, mivel megengedi ezt az utcák szélessége.

A Gábor Áron utcában már rákerült az első aszfaltréteg az úttestre. Az aknák kiemelése után következik a koptatóréteg elterítése. Idénre tervezik a Kárpátok utca felújításának elvégzését, és ha az időjárás is kedvező lesz, a Gábor Áron utcában az alapozást szeretnék elvégezni még ebben az évben. Jövőben folytatják a munkálatokat.

Fotó: Pethő Melánia

Tavaszra marad a Fenyő és az Állomás utcák rendbetétele – ez utóbbiban hídépítést is tartalmaznak a tervek

– részletezte a községvezető. Elmondta, egy másik pályázattal az alszegi óvoda felújítását célozták meg. A több mint 130 éves, impozáns épület külső, belső felújítását, átalakítását tervezik olyan módon, hogy a korszerűsítéssel ne veszítse el régi formáját az épület.

A művelődési ház felszereltségének bővítésére irányuló pályázattal is jól haladtak. Fény-, hang- és légtechnikai berendezéseket, bútorzatot vásároltak, átalakították a színháztermet, már csak a nézőtéri széksorokat kell beszerelni. Az átadásra még idén sor kerül – számolt be Puskás Elemér. Tájékoztatott továbbá, hogy jelenleg közbeszerzési fázisban tart egy másik, a víz- és csatornahálózat fejlesztésére nyert uniós pályázat kivitelezése. Ha megvalósul a beruházás, Ditró minden háztartásának lehetősége lesz rácsatlakozni a víz- és szennyvízhálózatra.

Számítanak a finanszírozásra

A kormánytól is támogatásokra számít Ditró önkormányzata, lévén, hogy négy nyertes pályázata van a községnek az Országos Településfejlesztési Programon (PNDL) keresztül. A finanszírozási szerződés aláírása viszont még egyetlen esetben sem történt meg, ehhez további aktacsomókat kell összeállítani, bemutatni – jelezte a polgármester. Ha sikerül elnyerni a támogatást, további hét utca (Szarvas, Horea, Hompothok, Tudor Vladimirescu, Halászok, Hétkapu, Vágás) újul meg a településen, rendbe teszik a bentlakás épületét, korszerűsítik a közvilágítást, illetve egy víztartályt építenek azzal a céllal, hogy akkor is megfelelő kapacitással működhessen a vízhálózat, hogyha az új bekötésekkel megnövekszik a terhelése.