Jó hír a kirándulóknak: tavaszias napok következnek

Gáspár Botond 2017. október 11., 16:21

A hétvégére és jövő hét elejére enyhe felmelegedést és napsütést jósolnak a meteorológusok, a túrázók és kirándulók pedig még használhatják az infrastruktúrát.

A transzfogarasi út Fotó: pixabay.com

Az elmúlt napok borongós, esős időjárása jobbra fordul a következő napokban, annak ellenére, hogy helyenként időszakosan befelhősödik az égbolt és csepergő esőre is lehet számítani. A meteorológusok szerint a következő éjszakákon változó égboltra és enyhe légmozgásra kell számítani, amely a hegyekben felerősödhet, elvétve köd és zúzmara képződhet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 1 és plusz 6 Celsius-fok körül, a legmagasabb nappali pedig elérheti a 20-21 Celsius-fokot is.

Az elmúlt napok zordabb időjárása miatt lezárták a Transzalpina és a Transzfogaras magashegyi utakat, bizonyos Maros megyei túraútvonalakat pedig kidőlt fák torlaszoltak el. A hétvégére kirándulást tervezőknek jó hír, hogy mindez egyelőre már a múlté.

A közúti infrastruktúrát kezelő országos vállalat (CNAIR) közleménye szerint nappal újraindult a közlekedés a Transzalpina (hivatalosan 67C jelzésű országút) déli részén, Rânca és Obârşia Lotrului között, éjszakára viszont továbbra is tilos közlekedni az úton. Ugyanezek a feltételek érvényesek a szintén megnyitott Transzfogarason (hivatalosan 7C jelzésű országút) is a Bâlea-tó és Bâlea-vízesés, illetve a Bâlea-vízesés és Fekete-csúcs közötti szakaszon. A CNAIR-t az Agerpres idézte, miszerint az útügyi igazgatóság felhívta a gépkocsivezetők figyelmét, hogy tartsák be a biztonságuk érdekében eszközölt korlátozásokat, közlekedjenek fokozott figyelemmel és óvatossággal, tájékozódjanak az időjárási viszonyokról, és amennyiben havazásra van kilátás, gépkocsijukat a téli közúti közlekedésnek megfelelően szereljék fel.

Emellett a meteorológusok arra is figyelmeztettek, hogy a Fogarasi-havasokban és a Bucsecs-hegységben 2000 méteres magasság felett mérsékelt, azaz az 1-5 közötti skálán 2-es fokozatú a lavinaveszély. A tájékoztatás értelmében

a hóréteg az Omu-csúcson 62 centiméter vastag, a Bâlea-tónál pedig 24 centiméter.

Aki a hétvégén Brassó térségébe tervezett kirándulni, tudnia kell, hogy a Brassó-Pojánára vezető út szombaton és vasárnap 8 és 18 óra között egyetlen óra kivételével – 13 és 14 óra között – zárva lesz, itt szervezik meg ugyanis az autós gyorsasági országos bajnokság nyolcadik fordulóját.

A hegyimentők takarítottak

Maros megyében a hegyvidékeken az elmúlt napokban erős szél, vihar tombolt, nagyon sok fát kidöntött a hegyi túraösvényekre, sok helyen ellehetetlenítve a gyalogos közlekedést. A Maros megyei speciális és hegyimentő szolgálat munkatársai a Görgényi-havasokban található Zeszpezel környéki túraösvényeknél takarítottak, majd a Kelemen-havasokbeli Istenszéke térségét tisztították meg a kidőlt fáktól, torlaszoktól – számoltak be a közösségi oldalukon.