Első világháborús történetek egy zabolai tüzér szemszögéből

Veres Réka 2017. október 10., 17:44

Üzenet a frontról – Ferenc tüzér levelei 1914–1918 címmel nyílik kiállítás csütörtökön a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban. A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum vándortárlata a harcmezőkről küldött levelek által mutatja be a fronton küzdő erdélyiek életét.

Készülőben a tárlat Fotó: Barabás Ákos

Összesen 280, frontról hazaküldött levél és képeslap mutatja be a zabolai Pozsony Ferenc tüzér, illetve sok más bajtársa első világháborús élményeit a szentendrei Skanzen tárlatán. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese, a tárlat kurátora, Bereczki Ibolya elmondta, hogy a Skanzen kutatásai már több mint egy évtizede kötődnek Erdélyhez,

tavaly azt kezdték el vizsgálni, hogy az első világháború miként hatott a paraszti világra,

így alakult ki a szoros együttműködés Pozsony Ferenc néprajzkutatóval. Ő hívta fel a főigazgató-helyettes figyelmét arra, hogy családja kétszáznyolcvan olyan levelet és képeslapot őriz, melyeket zabolai nagyapja, Pozsony Ferenc küldött haza a frontról. A küldemények digitalizálása után előbb egy kiadvány született, majd megnyitották a jelenlegi tárlatot a szentendrei Skanzenben. Erdélyben először Sepsiszentgyörgyön mutatták be a kiállítást,

Székelyudvarhelyen január közepéig lesz látható.

Fotó: Barabás Ákos

Kihívásként tekintettek arra, hogy miként lehet múzeumi körülmények között befogadhatóvá és élvezhetővé tenni egy fiókban elférő anyagot – magyarázta Bereczki Ibolya. Szerinte szerencsésen alakult az is, hogy a zabolai Csángó Néprajzi Múzeum jóvoltából a tüzér személyes tárgyaival is kiegészül a tárlat, így

a levelek mellett töltényhüvelyekből készült tárgyak is láthatók, valamint a láda, amelyben a leveleket őrizték.

A főigazgató-helyettes szerint különös utóéletük volt a leveleknek, hiszen a család sokáig a ládában elrejtve őrizte azokat, majd 1968-ban kerültek elő. Ekkor kezdett el idősebb Pozsony Ferenc felolvasni esténként unokáinak a küldeményekből, amelyek nemcsak a csatákról, illetve a korabeli haditechnikáról szóltak, hanem egy kibontakozó szerelemről is.

Fotó: Barabás Ákos

A többnyire egy hét alatt hazaérő levelekben Pozsony Ferenc természetesen nemcsak tapasztalatairól mesélt, hanem az otthoni helyzetről, a családról is érdeklődött, illetve tanácsokat adott édesanyjának és leánytestvérének a gazdálkodáshoz. Bajtársairól is írt, nemegyszer más családok is az ő leveleiből értesültek rokonaik sorsáról. Igyekezett képes levelezőlapokat beszerezni, amikor városokban állomásozott, emellett rendszeresen küldött haza képeket magáról és társairól is.

A kiállítást csütörtök délután öt órakor Kedves Gyula, a magyarországi Országgyűlési Múzeum vezetője nyitja meg a Haberstumpf-villában.

Fotó: Barabás Ákos

Az eseményen köszöntőt mond Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere, továbbá jelen lesznek a tárlat kurátorai, Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese és Pozsony Ferenc akadémikus, egyetemi tanár is. A megnyitón – amelyen közreműködik a Csík Fúvós Kvartett – bemutatják Pozsony Ferenc „Üzenet a frontról. Ferenc tüzér levelei 1914–1918” című kötetét is, amely a Szabadtéri Néprajzi Múzeum kiadásában jelent meg 2016-ban.