Mérgező anyagok a műkörömkészletben, műanyagból készült pamutruhák – bírságolt a fogyasztóvédelem

Bíró Blanka 2017. október 09., 21:04

Mérgező anyagot tartalmazó műkörömkészletet azonosítottak a Kovászna megyei fogyasztóvédők.

Fotó: Nagy D. István

Mircea Diacon fogyasztóvédelmi főfelügyelő tájékoztatása szerint a Kínában gyártott műkörömkészletben mérgező anyagot mutattak ki, ezért a teljes mennyiséget kivonták a piacról, illetve értesítették az európai hatóságokat, valamint a forgalmazó háromszéki céget 2000 lejre bírságolták meg.

A készletben a különböző formájú és méretű műkörmök mellett két tubus – egy narancssárga és egy zöld színű – ragasztó volt, ez tartalmazza a mérgező anyagot. A fogyasztóvédők szerint az anyag a szervezetbe jutva a hormonháztartás egyensúlyának felborulását okozza, megnövekedhet a vércukorszint,

a műkörmöt használó férfiaknál pedig terméketlenséget okoz.

A fogyasztóvédők ugyanakkor 21 ruházati terméket küldtek bukaresti laboratóriumba, a szúrópróbaszerűen kiválasztott termékek közül csak kilenc esetben egyezett meg az összetétel azzal, amit a címkén feltüntettek.

Így például a női pólóban, aminek címkéjén 100 százalékos pamut összetétel szerepelt, mindössze 18,4 százalék pamut volt, a többi poliészter. Hasonló eltéréseket tapasztaltak a különböző női, férfi és baba zoknik esetében is, a 95 százalékos pamut helyett csak 27–51 százalékban készültek természetes anyagból. A legkisebb eltérés egy női fehérneműnél volt, amelyen az szerepelt, hogy 95 százalékban pamutból készült, miközben csak 94,7 százalékban tartalmazta – de ezért is bírság járt. Minden kereskedőt megbüntettek, ahol a címkén feltüntetett összetétel nem egyezett a valósággal.