Sepsiszentgyörgyé a telefonpalota

Bíró Blanka 2017. október 08., 14:37

Megvásárolta az egykori telefonpalota épületét Sepsiszentgyörgy önkormányzata. A város valamivel több mint 960 ezer eurót fizetett az ingatlanért.

Archív

A tulajdonos Telecom telefontársaság tavaly tett ajánlatot, az önkormányzat pedig úgy döntött, él az elővásárlási jogával, és megveszi a belvárosi, tükörborítású palotát. Az ingatlanban továbbra is a helyi közpénzügyi igazgatóság fogadja az ügyfeleket, és itt marad az Erdélyi Művészeti Központ is. A város már évek óta próbálkozik az épület megvásárlásával, hiszen amúgy is bérli az alárendelt intézményeinek.

Most, hogy az adásvételi szerződést aláírták, elkezdték további irodák átköltöztetését, az épület felső emeleteit is birtokba veszik

– tájékoztatott Tóth-Birtan Csaba alpolgármester. Az eladó kérte, hogy egy évig ingyen használhasson egy helyiséget és egy parkolóhelyet.

A telefontársaság belvárosi ingatlana korábban évekig üresen, romos állapotban rontotta a városképet. Végül a tulajdonos vállalta, hogy felújítja, az önkormányzat pedig, hogy havi nyolcezer euróért kibéreli. Az épület tükörborítást kapott, így ma már besimul a városképbe.

A közelben lévő postaépület ugyanakkor évről évre rosszabb állapotban van,

a városvezetés hiába rótta ki az ötszörös adót, a tulajdonosnak nincs pénzé arra, hogy felújítsa a műemlék épületet. A terv különben az volt, hogy a postának felajánlják a telefonpalota egy részét, ha eladja a Hungária szállót, ahol működik, ám az adásvételbe vagy a cserébe az állami vállalat vezetői nem mertek belemenni.