Sehol nincs olyan medveles, mint Tusnádfürdőn – mégis megrongálják

Iszlai Katalin 2017. október 05., 19:04

Rövid időn belül már másodszor törték be a Máté Bence világhírű magyar természetfotós által épített tusnádfürdői medvelesek ablakait. A fotós ennek ellenére folytatni szeretné a munkát, és kitartóan küzd azért, hogy a fürdőváros az egész világon ismertté váljon.

Fotó: Medveles.hu

Nem mindenki fogadta kitörő örömmel Máté Bence világhírű természetfotóst Tusnádfürdőn, aki Közép- és Dél-Amerikában, Afrikában és Európában már több mint száz lest épített. Ezek közül kettő a fürdővárosban található, a fotós célja pedig az, hogy a lesek által nemzetközi hírnevet szerezzen a városnak. Erdélyi munkája során azonban nem várt akadályokba ütközött: rövid időn belül kétszer is betörték az általa épített lesek detektívüveges ablakát.

Számtalan előny a városnak

Máté Bence szerdán Afrikába utazott egy újabb lesépítésre alkalmas helyszín felkutatás érdekében, előtte azonban lapunknak mesélt erdélyi munkásságáról, terveiről és az itt felmerülő problémákról. „Négy évvel ezelőtt jártam először Erdélyben, és azóta is szinte havonta odautazom. Tudni kell, hogy főként lesekből készítem a képeimet, ezért

a világ elég sok pontján építettem búvóhelyeket, pontosabban három kontinens hat országában több mint száz detektívüveges lest hoztam létre. Ezekből kettő Tusnádfürdőn található.

A medveles betört ablaka. Idén mindkét építményt megrongálták Fotó: Szín János

Egy igazán jó fotós les több évig készül. Először be kell járni egy minél nagyobb területet: a tusnádfürdői lesek építése előtt Erdély-szerte több mint száz helyszínt néztem meg, és ezekből választottam ki a legjobbat. Ezt követően építünk egy tesztlest, ami arra szolgál, hogy ki tudjuk próbálni, meg tudjuk nézni, hogy milyenek az állatok és a természet szeszélyei. Végül építünk egy komolyabb fotós lest, ami több éves használatra alkalmas, és amelyben akár kint is lehet aludni. A tusnádfürdőiek jelenleg tesztlesek, amelyek elsősorban turisták fogadására alkalmasak, a tervünk pedig az, hogy átalakítsuk ezeket professzionális fotós lessé. Ha minden jól megy, jövőben szeretnénk elkezdeni az építkezést. A

hosszú távú célunk ugyanis az, hogy fotósokat vigyünk Tusnádfürdőre,

akik majd nemzetközi eredményeket mutathatnak fel az ott készült képek által. A célunk összességében az, hogy a medvét a természetes közegében meg lehessen mutatni egyrészt a turistáknak, de ugyanakkor mondjuk egy Amerikában elő fotós is érezzen motivációt arra, hogy repülőre üljön, és Tusnádfürdőre utazzon azért, hogy egy hétig bent üljön a lesben, és medvét fotózzon” – avatott be terveibe Máté.

Kétszer törték be az ablakokat

A természetfotós azt is elárulta, hogy a lesek működtetése várakozáson felüli eredményeket hozott Tusnádfürdőn, idén már több ezer turista látogatta meg ezeket. „Kezdetben nem is gondoltam, hogy ennyire jó lesz. Március óta szinte minden nap világosságban is lehetett medvét látni a leseknél, éjszaka pedig naponta. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, a szállásadók, a polgármester és a helybéliek közül azok, akik egy kis betekintést nyertek a munkánkba, mind támogatják a kezdeményezést. Úgy látszik azonban, hogy akad olyan is, akinek szúrja a szemét. Mint minden szakmában, ebben is vannak nehézségek. A természetfotózás nehezítő körülményei általában magával a természettel vagy más, az embertől független tényezőkkel kapcsolatosak. Emberi nehezítő körülménnyel eddig sohasem találkoztam, de most úgy néz ki, hogy Tusnádfürdőn ezzel is szembe kell nézni. Az egyik tusnádfürdői les három éve épült, a másik pedig idén áprilisban. Pár hónappal ezelőtt az utóbbinak törték be az ablakát, de a hibát rövid időn belül kijavítottuk, nem volt nagyobb probléma. A napokban azonban újabb rongálás történt, ezúttal a régebben épült les ablakát törték be.

Ha a lest meg tudtuk építeni, akkor természetesen a betörött ablakokat is meg tudjuk javítani, a probléma inkább az, hogy ezek feleslegesen lefutott körök.

Fotó: Szín János

Az időveszteség mellett az is kellemetlen, amikor kiviszünk egy turistacsoportot, akik azért mennek oda, hogy megnézzék a medvét, és be van törve a les ablaka. Egy ilyen les megépítése több ezer euróba kerül, a detektívüvegek betörése pedig néhány száz eurós kárt jelent. A detektívüveg egyébként azt jelenti, hogy

van egy speciális réteg az üvegen, amely biztosítja azt, hogy nem lehet belátni rajta, kívülről ez tulajdonképpen egy tükör. Belülről azonban gyönyörűen ki lehet látni,

és fényképezni is kitűnően lehet. Itt azonban nem is az anyagi kár a legfontosabb, hiszen az az idő, amíg a javítás miatt nem lehet használni a lest, és az ezzel járó bosszankodás sokkal nagyobb problémát jelent” – húzta alá Máté.

Elmennek, ha muszáj

Beszélgetésünk során Maté Bence többször is kiemelte, alkotni érkezett Tusnádfürdőre, és nem küzdeni. Mint mondta, senkivel nem fog szembeszegülni, és ha a közösség nem fogadja be a kezdeményezést, akkor máshol folytatják a munkát. „Egy olyan dolgot alakítunk ki, amely jó az ottani közösségnek, hiszen turizmust generál, illetve a meglévő turistáknak pluszszolgáltatást kínál. Ez a helybélieknek minden szempontból jó, de ha azt tapasztaljuk, hogy minden héten betörik a les ablakát, akkor kénytelenek leszünk elmenni. Tusnádfürdőnek azonban van egy olyan ökoszisztémája és egy olyan közössége, amely miatt nem véletlenül választottuk ezt először. Ha csak egy mód van rá, mi itt szeretnénk megvalósítani az elképzeléseinket. Ha sikerül véghezvinni a terveket, és felépül egy olyan les, ahová fotósokat vihetek,

Tusnádfürdő egy olyan híres hely lesz, ahová célzottan azért megy több száz ember évente a világ különböző pontjairól, hogy lefotózza a barnamedvét a természetes környezetében. Erre jelenleg sehol nincs példa a világon,

ezért is lenne hiánypótló szolgáltatás. A lehetőség megvan benne, a lelkesedésünk és a szakértelmünk is megvan hozzá, és véleményem szerint működni is fog” – hangsúlyozta a természetfotós.

Fotó: Medveles.hu

Tusnádfürdőre költözött

A ötlet tehát Máté Bencétől származik, illetve ő finanszírozza a kezdeményezést, a helyszínen azonban Szín János, a fotós egyik barátja üzemelteti a medveleseket, aki márciusban csak ezért költözött Tusnádfürdőre Magyarországról. „Az elején úgy állapodtam meg Bencével, hogy egy hónapban három hetet itt dolgozom Tusnádfürdőn, egy hetet pedig otthon, Magyarországon. Ehhez képest már több mint egy fél éve itt vagyok, és még egy percet sem voltam otthon. Nagyon jól érzem itt magam, segítőkészek az emberek, sok barátot szereztem, és összességében elégedett vagyok. Az itteni szállásadók is támogatják a kezdeményezésünket, hiszen örülnek, hogy jó programot tudnak biztosítani a vendégeiknek, amiért esetleg egy-két nappal többet is eltöltenek a településen. Nem utolsó sorban pedig jó hírét viszik a városnak” – sorolta a lesek előnyeit Szín.

Máté Bencéről

Máté Bence magyar természetfotós 1985. február 26-án született Szegeden. Már tizenhárom évesen természetfotózással töltötte az iskolán kívüli ideje jelentős részét. 2001-ben a tantestület úgy határozott, hogy megvásárolja számára a repülőjegyet, amivel kijuthatott Angliába, élete első BBC Wildlife Photographer of the Year díjátadójára, ahol első magyarként díjat nyert az ifjúsági kategóriában. Tizennyolc éves korában magántanuló lett, és valóra váltotta azt az álmát, hogy természetfotózásból élhessen. Vállalkozást alapított, és a fotópályázatokon elért eredményeiből, előadások tartásából, szakmai cikkek írásából, kiállítás-építésből és képeladásokból tartotta fenn magát. Pár évvel később, 2010-ben Londonban az Árnyjáték című képével elnyerte a természetfotózás Oscar-díjának tartott, Az év természetfotósa 2010 (Wildlife Photographer of the Year) címet. Jelenleg a világverseny történetének legeredményesebb fotósa, az egyetlen eddigi induló, aki az ifjúsági és a felnőtt mezőnyben is fődíjat kapott. Máté Bence számos eredménye mellett a különleges kivitelezésű detektívüveges lesek tervezésével szerzett nemzetközi hírnevet magának. Első lesét egyébként 1998 novemberében építette nádból, ami elé napraforgómaggal csalogatta a madarakat. Azt a detektívüveges fotótechnikát, amellyel sokkal eredményesebben és zavarás nélkül fotózhatók a félénk állatok, 2005 tavaszán kísérletezte ki – olvasható a Wikipédia szabad enciklopédiában.