A replika jogán válaszolt az RDE

2017. október 05., 11:38

A múlt pénteken közölt, Cekend-tetői hulladéktározó: szerződésszegést emleget a város című, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivataltól kapott dokumentum alapján összeállított cikkre válaszolt az RDE Harghita Kft., amit az alábbiakban változtatás nélkül közlünk.

Fotó: Barabás Ákos

Az elmúlt napokban ismét lejárató hadjárat indult az RDE Harghita Kft. ellen, amit ezennel már nem hagyhatunk szó nélkül, tekintettel a valótlanságokat, csúsztatásokat és legfeljebb részigazságokat tartalmazó vádakra. Szeptember 28-án előbb a budapesti, Simicska-érdekeltségű Magyar Nemzet című napilap közölt egy hosszú, de felületes cikket, amelyet az erdely.atlatszo.hu rosszindulatúan tovább ragozott, majd 29-én az Udvarhelyi Híradó napilap tette közzé (reméljük, hogy csupán a véletlen műve az egybeeső időpont) a cégünk jogi dolgainak, törvényes működésének kivizsgálására hivatott bizottság tájékoztatóját. Mindkét cikkben valótlanságok és pontatlanságok sokaságát véltük felfedezni, ezért a tisztánlátás érdekében a replika jogán pontosítanánk a következőket:

1. Az RDE Harghita Kft. vezetősége sikerként könyveli el, hogy a többéves veszteséges működést követően sikerült nyereségessé fejleszteni egy olyan céget, ami (magyar) állami tulajdonban van. Értetlenül állunk e kérdés előtt, hogy miért negatívum az, ha a magyar állam cége nyereségesen működik?

2. Szeretnénk pontosítani, hogy az RDE Harghita Kft. tulajdonosai (AVE Magyarország Kft., NHSZ Tatabánya Kft.) nem vettek ki osztalékot a cégből, hanem felelősen, a cég korszerűsítésének, jövőre tervezett fejlesztéseinek megvalósításához kívánták csoportosítani a megtermelt hasznot, és ez így lesz a jövőben is, mert ragaszkodunk cégfilozófiánkhoz, mely szerint fejlesztések nélkül képtelenség versenyben maradni és európai színvonalú szolgáltatást nyújtani a székelyudvarhelyi lakosság, valamint Székelyföld számára.

3. A cég fejlesztéseinek elhanyagolásáról szóló rémhírekkel ellentétben álljanak itt a valós adatok, tények, a romániai pénzügyminisztérium oldaláról, melyek szerint az RDE Harghita Kft. folyamatosan fejlesztett.

Év Eszközök összesen (EUR) változás
2016 7 646 540,71 7%
2015 7 128 587,18 7%
2014 6 662 767,40 -3%

4. Valótlanság, így megalapozatlan és rosszindulatú gyanakvás az újságcikkben megnevezett Regnum Invest Kft. (mint az RDE Harghita Kft. egykori 6%-os kisrészvényese) és Szász Jenő úr közötti bárminemű érdekeltség felvetése. A pénzügyminisztérium adatai szerint Szász Jenő úrnak nem volt semmiféle szerepe a Regnum Invest Kft.-ben.

5. A régió szennyezéséről szóló rémhírekkel ellentétben az UTCA akciócsoport (amely köztudottan nagy kritikusa cégünknek) szeptember 16-ai nyilatkozatából egyértelműen kiderül a valóság. Az említett környezetvédők mintát vettek a kutakból, és a laboreredmények ismeretében a közösségi oldalukon közzétett beszámoló sokkal beszédesebb a Magyar Nemzet cikkében szereplő gyanakvásoknál: „Szép jó napot, kedves barátaink! Megérkezett a várva várt eredmény. A Szarkakő alatti legfelső vízmintánk egyes számú kútja nagyon jó minőségű, iható forrásvíz! Kijelenthetjük, hogy a KETTES számú kútban talált víz mérgezi az alatta levő forrásvizeket, kutakat! Évtizedeken keresztül évi két alkalommal fürösztik az állatokat elavult módszerrel, és a megmaradt levet szabadjára hagyták az illetékesek. Ugyanúgy a Cekend-oldalban levő máréfalvi juhfürösztőnél is! Ott egyenesen a patakba ömlik! Még rosszabb az, hogy amíg a tv, a rádió, az újság kereste a szennyezés okát, addig a felelősek lapítottak az ülepükön.”

Szóval kiderült, hogy nem a hulladéktároló mellékterméke (nem a csurgalék) szennyezi a vizsgált kutakat, hanem az állatfürösztő szennyvize. Várjuk az igazi felelősök bocsánatkéréseit!

6. Valótlan az az állítás, mely szerint szerződésszegést követtünk el a várossal szemben. A polgármesteri hivatal tájékoztatója szerint csak a régióból beérkező hulladék bevétele után fizetjük a szerződésben foglalt fizetendő 1%-ot a városnak. Ezzel ellentétben a Cekend-tetőn működő hulladéktároló teljes bevételének 1%-a a városé (2016-ban 93 896 lej, 2015-ben 39 172 lej, 2014-ben 15 975 lej), ez a hivatal nyilvántartásából is kivonatolható, így a valótlanságok közzététele mögött szándékosságot is sejthetünk.

7. Az alapszerződés valóban kitér a regionális hulladéktároló jellegre, de ezt a 2016-ban Erdély-szinten kialakult krízishelyzet (több szeméttároló nem felelt meg az EU előírásainak, ezért működésüket felfüggesztették) felülírta, és cégünk a polgármesteri hivatal részvételével engedélyt kapott a környezetvédelmi hatóságtól a megnövelt mennyiségű hulladék befogadására.

8. Az RDE Harghita Kft. semmilyen törvénytelenséget nem követett el, a hatóságok ellenőrzései során észlelt hiányosságokat a határidők előtt pótoltuk, és a jövőben is mindent meg fogunk tenni, hogy a törvényeknek, jogszabályoknak, előírásoknak megfelelően működjünk, ezek betartásával biztosítsunk színvonalas szolgáltatást városunk, környékünk számára.

9. Meggyőződésünk, hogy a különböző érdekeket szolgáló vagy politikai utasításokat végrehajtó szánalmas erőlködések a lelkeket fertőzik, indulatokat szítanak, hamis vádakkal, részigazságokkal próbálják befolyásolni a közvéleményt, és ez önmagában sokkal nagyobb „környezetszennyezés”, mint az, amit az RDE Harghita Kft. nyakába lehet varrni…

10. Felhívjuk az érintettek figyelmét, hogy nagy felelőtlenségre vall a székelyföldi közvéleményt az anyaország ellen hangolni egy 100%-ban magyar állami tulajdonú, jól működő vállalat kapcsán.

Koszta Attila,
az RDE Harghita Kft. ügyvezető igazgatója