Több millió lejt nyertek beruházásokra Tusnádfürdőn

Iszlai Katalin 2017. október 01., 17:54

Multifunkcionális sportpálya, parkok és játszóterek épülhetnek Tusnádfürdőn, illetve az infrastruktúrát is korszerűsítenék. A felújításra vonatkozó 6,7 millió lej értékű szerződést múlt héten írta alá az önkormányzat.

Albert Tibor (jobbról), Tusnádfürdő polgármestere. Folyamatosan fejlesztik a települést Fotó: Gecse Noémi

Aláírták a Tusnádfürdő zöldebbé tételére vonatkozó 6,7 millió lej értékű finanszírozási szerződést múlt héten. A dokumentumot Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere és Simion Creţu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség (ADR) igazgatója látta el kézjegyével.

A 2014/2020-as Regionális Operatív Program keretében támogatott pályázat összértékéből 6,57 millió lejt biztosít az ADR, a fennmaradó összeg pedig a tusnádfürdői önkormányzat önrésze.

Télen műjégpályává alakul

A Parkok és zöldövezetek kialakítása Tusnádfürdőn nevű pályázat a 2014/2020-as Regionális Operatív Program 7-es alegységébe tartozik, amely a települések vonzóbbá tételét tűzte ki célul a turisztikai övezetek felújítása által – tudtuk meg Albert Tibor polgármestertől. Mint mondta, a pályázat révén

egy multifunkcionális sportpályát alakítanak ki a településen, amely a téli időszakban műjégpályaként fog működni.

Emellett három park kialakítását is tervezik: az Ozon hotel melletti zöldövezet és a Szent Anna sétányon az Ozon és Tulipán vendéglők szomszédságában levő terület parkosítását, valamint a Malom utcai zöldövezetben játszópark létesítését tervezik. A pályázat fő célkitűzései között szerepel továbbá a meglévő infrastruktúra korszerűsítése is:

az újonnan kialakult létesítményekhez vezető útszakaszokat és járdákat, illetve a közvilágítást is felújítják. Úgynevezett zöldesítésről lévén szó, a nagyobb beruházások mellett több mint 2500 növény elültetését is tervezik a fürdőváros területén. A pályázat kivitelezési időtartama 16 hónap.

Turistavonzó beruházások

„Tavalyhoz képest, amely szintén jó év volt, idén még tovább növekedett az idelátogató turisták száma, júliusban és augusztusban többször is előfordult, hogy mindenhol teltház volt.

Ez a pályázat hozzájárul Tusnádfürdő arculatának fejlesztéséhez, és reméljük, hogy ezáltal a turisták még több időt töltenek majd nálunk.

Büszkék vagyunk, hogy a központi régióban elsőként írhattunk alá szerződést ebben a kategóriában. A pályázatban foglaltak a turisták mellett persze a helybélieknek is szólnak, hiszen a gyerekek számára például sportolási lehetőségeket tudunk biztosítani.

A célunk tehát, hogy a turistákat minél több ideig tartsuk itt, a helybéliek pedig büszkék lehessenek, hogy egy folyamatosan fejlődő településen élnek

– emelte ki érdeklődésünkre Albert Tibor.