Cekend-tetői hulladéktározó: szerződésszegést emleget a város

Székelyhon 2017. szeptember 29., 13:19

Többszörös szerződésszegéssel károsítja meg évek óta Székelydvarhelyet a Cekend-tetői hulladéktározót üzemeltető RDE Hargita Kft. Nem csak környezetvédelmi kockázatot jelent a szeméttelep – derül ki egy hozzánk eljutott dokumentumból.

Ebben az ütemben húsz helyett négy év alatt megtelhet a Cekend-tetői szeméttároló Fotó: Barabás Ákos

A fentieket nem mi állítjuk, hanem az udvarhelyi polgármester és a jogi átvilágításban részt vevő ügyvéd által kiadott előzetes tájékoztató, melyet sikerült megszereznünk. Akkora pofon ez az ügy minden szereplőjének – és a régiónak is –, hogy a fal adja a másikat. Változtatás nélkül közöljük a dokumentumot. (Szőke László)

Fotó: Barabás Ákos

Előzetes tájékoztató a Székelyudvarhely város és az RDE Harghita Srl. között kialakult jogvitáról
  • 1. Székelyudvarhely Város és az RDE HARGHITA Kft. korlátolt felelősségű társaság (cégjegyzékszáma J19/1157/1994, adószáma 6582234, tagja az NHSZ Zrt.) társulási szerződés keretében a város közelében található Cekend-tetőn hulladékfeldolgozó üzemet működtet. A város 19,9 hektáros területet biztosított a hulladékgazdálkodó üzem számára.
  • 2. A szerződés részét képező szerződéses dokumentáció szerint regionális hulladékfeldolgozó jön létre, ahol a „regionális” kifejezés valójában kisrégiós jelentésű, ugyanis tételesen fel vannak sorolva azok a Hargita megyei települések, amelyeket az üzemnek ki kell szolgálnia. A befektetés üzleti terve szintén e kisrégiós jelleget figyelembe véve készült el.
  • 3. Az RDE HARGHITA Kft. a 2005. november 14-én megkötött, a 2005/103. sz. helyi tanácsi határozattal jóváhagyott 9843. sz. társulási szerződés és a vonatkozó engedélyek súlyos megszegésével azonban a Székelyföldön kívülről jelentős mennyiségű hulladékot fogad be és tárol az üzemben. Az állami ellenőrző hatóságok adatai szerint 2016-ban 46 Hargita megyén kívüli település hulladékát fogadta be törvénytelenül az üzem, és a Hargita megyei települések köre sincs rendezve a szerződésben. A megyén kívülről beérkező hulladék rendkívüli mennyiségének következtében a cellák túl gyorsan telnek be, és súlyos környezeti problémák is jelentkeztek.
  • 4. Ugyanakkor az RDE HARGHITA Kft. korlátolt felelősségű társaság a társulási szerződésben vállalta, hogy éves üzleti forgalmának 1%-ával egyenértékű részesedést biztosít a város javára. Ezt az RDE HARGHITA Kft. kizárólag a szerződéses dokumentumokban lehatárolt földrajzi terület vonatkozásában teljesítette és teljesíti, ezzel szintén szerződésszegést követ el, és anyagi kárt okoz a városi költségvetésnek.
  • 5. A Cekend-tetőn jelentős törvénytelenül feldolgozott/tárolt szemét gyűlt fel, amelynek kérdését rendezni kell.
  • 6. Szóbeli tárgyalás után 2017. július 12-én felszólítottuk az RDE HARGHITA Kft.-t, hogy szüntesse be a törvénytelen hulladékgazdálkodási tevékenységet, és javasoltuk, hogy a társulási szerződés 30 napon belül történő újratárgyalásával rendezzük a helyzetet. Az RDE HARGHITA Kft. nem válaszolt a felszólításra. Ezt követően tájékoztattuk a kialakult vitáról Weingartner Balázs urat, az NHSZ Zrt. elnök-vezérigazgatóját. Az együttműködés és a jóhiszeműség jegyében jártunk el, de az illegálisan befogadott és tárolt hulladék mennyiségének gyors ütemű növekedése a megfelelő jogi lépések megtételére kényszerít.
  • 7. Környezetvédelmi és a lakossági elvárások szempontjából is rendkívül érzékeny kérdésről van szó, ugyanakkor a kérdés politikai szempontból is érzékeny.

Székelyudvarhely, 2017. augusztus 24.
Gálfi Árpád,
Székelyudvarhely polgármestere
Dr. Veress Emőd,
ügyvéd