Most jutottak el oda, hogy nekifogjanak a beszakadt út megjavításához

Fülöp-Székely Botond 2017. szeptember 26., 19:34

Hamarosan elkezdődik a Felsőboldogfalva határában még tavaly tavasszal beszakadt út rendbetétele, amire több mint 800 ezer lejt költ a Hargita megyei önkormányzat. A munkát két hónap alatt fejezné be a kivitelező.

Fotó: Barabás Ákos

Valamivel több mint 805 ezer lejt fordít a Boldogfalva és Árvátfalva között beszakad út kijavítására Hargita Megye Tanácsa – mondta el lapunknak Bíró Barna Botond, az intézmény alelnöke. Az ötvenméteres szakaszon első lépésként a növényzettől tisztítják meg a területet, valamint

egy ideiglenesen használható sávot alakítanak ki, hogy a munkálatok idején minél zavartalanabbul haladhassanak az autósok.

Ezután az út mellett kanyargó patak medrének kiegyenesítése következik, hogy a víz többé ne moshassa alá a járófelületet, majd dróthálóval összefogott törtkőből emelnek támfalat.

Fotó: Barabás Ákos

Az úttest alapját negyven méter hosszan 60 centi átmérőjű és 12 méter hosszú betonoszlopokkal erősítik meg, illetve egy átereszt is elhelyeznek a földben. Végül a beszakadt rész feltöltésével és az út újjáépítésével

zárul a munka, remélhetőleg két hónap múlva,

ha az időjárás is megfelelő lesz. Kedden kapták meg a kezdésre vonatkozó utasításokat, pár napot azonban még várniuk kell, mivel rendőrségi jóváhagyásra is szükségük van – tette hozzá Bíró.

Fotó: Barabás Ákos

Előzmények

Az említett útszakasz tavaly áprilisban szakadt be az esőzések miatt, azóta táblák figyelmeztették az autósokat a veszélyre. Időközben szakértői véleményekre, valamint különböző tervekre és engedélyekre várt a megyei önkormányzat. Noha augusztusban bejelentették, hogy a hónap elején elkezdődnek a munkálatok, ismét elhúzódott a javítás megkezdése, és mostanáig csúszott a kivitelezés.