Székelyföld fejlesztésének céljával indul az ötödik Székelyföldi IT&C és Innovációs Konferencia

Székelyhon 2017. szeptember 25., 13:31

Ötödik alkalommal, ezúttal Sepsiszentgyörgyön szervezik meg a régió és Erdély legjelentősebb szakmai fórumát, a Székelyföldi IT&C és Innovációs Konferenciát október 18-20. között. A célok változatlanok.

A legújabb innovációkról lesz szó, amit Székelyföld fejlesztésének szolgálatába állítanának Fotó: Gecse Noémi

A 40 informatikai vállalkozást tömörítő, a konferenciát szervező IT Plus Klaszter hisz abban, hogy lépést kell tartani a technológiával, hogy fel kell gyorsítani a helyi ügyintézést ahhoz, hogy fiataljainkat itthon tartsuk – számolnak be közleményükben a szervezők.

„Az országunkra jellemző bürokrácia sok fiatalt elriaszt itthonról, közben meg egyáltalán nem kedvez azoknak, akik bár elköltöztek Székelyföldről, Romániából, de visszajönnének.

Mi arra vállalkoztunk, hogy változtassunk a visszás helyzeten, ugyanakkor felismerjük azokat az értékeket, amelyek leginkább jellemzik településeinket, amelyek külföldön is eladhatók. Korszerűsíteni kell – ez jelentheti a kitörés lehetőségét. A hagyományok korszerű tálalása ma mindennél fontosabb, mert kézműves termékekben, élményturizmusban jók vagyunk, megéri, hogy ezekre digitális értékesítési hálózatot építsünk

– hangsúlyozta Bihari Béla, az IT Plus Klaszter elnöke, aki világosan látja, milyennek kell lennie a fejlődő Székelyföldnek. Olyan hivatalokkal, ahol nem kell sorban állni, vagy ahova be sem kell menni, hogy megoldódjanak az emberek problémái. Olyan városokkal, ahol ingyenes a WiFi, ahol nem ciki zöldnek lenni és kerékpározni autózás helyett.

Az innovatív Székelyföldnek pedig van arra lehetősége, hogy jó pénzért árulja a világ másik végén szőtteseit is akár.

Mint írják, kötődnek Székelyföldhöz, fejleszteni akarják, tudásukat visszaadni a térségnek, közben meg szétszórni azt a nagyvilágban.

Az a tapasztalatunk, hogy a konferencia szakmai beszélgetései és előadásai során kapcsolati háló épül ki a nemzetközi piacon működő IT&C vállalkozások, szakemberek, oktatók és önkormányzatok között

– állítják a szervezők.

Az eseményen jelen lesz és előad Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos, Molnár Szilárd, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Tervezési és Elemzési Osztályának vezető tervezője, Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, az Európai Néppárt kis- és közepes vállalkozásokat támogató lobbi szervezetének alelnöke, Kun Szabolcs, a CryptTalk világhírű startup CEO és társalapítója, Paller Gábor, a Széchenyi István Egyetem tudományos főmunkatársa, Besenyei Sarolta, az Európai Parlament smart city szakértője és még sok más meghívott.

Az eseményre október 15-ig lehet regisztrálni a digitalisszekelyfold.ro/ oldalon.