Műgyepes sportpálya készül Kászonaltízen

Kömény Kamilla 2017. szeptember 23., 15:20

Rövidesen befejezik a kászonaltízi multifunkcionális sportpálya kiépítését, amely nemcsak a helyi diákok tornaóráinak biztosít majd helyet, hanem a községbeli sportkedvelőket is mozgásra ösztönözheti.

A készülő multifunkcionális sportpálya. Már csak hetek kérdése, és használható lesz Fotó: Pinti Attila

Nagy nehézség a kászoni iskolák számára, hogy nem áll rendelkezésre megfelelő tornaterem a testnevelés órák megtartására. S habár az önkormányzat több éve próbálkozott részt venni egy fedett sportcsarnok építését segítő programban, de egy műemlékvédelmi véleményezés miatt erről a lehetőségtől elestek. Így kénytelenek voltak más lehetőség után nézni – avatott be András Zoltán. Kászonaltíz polgármestere elmondta, végül

egy multifunkcionális sportpálya létesítése mellett döntöttek, ami ugyan nem lesz fedett, de jó idő esetén legalább lesz lehetőségük a helyi iskola tanulóinak minőségi tornaórán részt venni.

Évek óta húzódó beruházás

Mint megtudtuk, még az úgynevezett 7-es kormányrendelet révén fogtak hozzá a pálya építéséhez kormánypénzből, de mivel Bukarestben úgy látták, hogy a vidéki gyermekeknek – ellentétben a városiakkal – nem szükséges a mozgásra ilyen formában lehetőséget biztosítani, így leállították a munkálat finanszírozását. Egy pár évig arra vártak, hogy hátha mégis kapnak pénzt a befejezésre,

tavaly viszont úgy döntött a helyi önkormányzati képviselő-testület, hogy nem várakozik tovább, megpróbálja önerőből befejezni a mintegy 55 százalékban megépített pályát.

A megyei tanács is belátta ennek fontosságát, úgyhogy részfinanszírozást vállalt a fennmaradt munkálatokra – részletezte a községvezető.

Fotó: Pinti Attila

Rövidesen használható lesz

A hátralévő munkálatokhoz közel egy hónapja látott neki a kivitelező sepsiszentgyörgyi cég, amely a több éve elvállalt árhoz tartva magát fogott újra a tennivalókhoz úgy, hogy egyes munkafázisokat is kénytelenek voltak újra elvégezni – emelte ki az elöljáró mintegy köszönetképpen is.

A beruházás teljes értéke hozzávetőleg 651 ezer lej áfával együtt.

A szerdai helyszíni szemlénk során már egy leaszfaltozott pálya fogadott az iskola mögött. Már csak a műgyep lehelyezése, a drótháló kifeszítése, a lelátórendszer felépítése és a megvilágítás beüzemelése van hátra – sorolta András Zoltán, aki szerint ezeket a következő hetekben elvégzik a munkások, így

még idén használatba vehető lesz a létesítmény.

Cél a sportolási kedv növelése

Multifunkcionális pálya révén lehetőség lesz kézilabdázni, kosárlabdázni, illetve kispályás focit is játszani ott akár esténként is, hiszen mint említettük, a világítást is megoldják a kivitelezés során. Emiatt is bízik abban a polgármester, hogy

nemcsak a diákok lesznek használói a pályának, hanem délutánonként, hétvégente a helyi sportkedvelők is felkeresik a létesítményt.

Fotó: Pinti Attila

Ezzel mindenképp ösztönöznék a helyieket is a sportolásra. A pályahasználat szabályait még nem dolgozták ki, de ha díjat is kérnek majd az iskolán kívüli tevékenységek esetében a pálya használatáért, az csak az elhasznált villanyáram értéke lenne – bocsájtotta előre.