A kockaköves utcák felújítása már biztos, hogy jövőre marad

Jánosi András 2017. szeptember 20., 13:30

A tavasszal bejelentett, huszonnégy székelyudvarhelyi utcát érintő felújításból mostanáig mindössze egy valósult meg. A munkálatok még nem értek véget, de a változékony őszi időjárás miatt kiszámíthatatlan, hogy milyen mértékben tudják tartani az ütemtervet.

Nem elegendő a javítás, teljes felújításra van szükség a kockaköves utcákban Fotó: Pál Árpád

A betervezett munkálatok közül a Győzelem utca Haáz Rezső és Forrás utcák közti szakaszának felújítása valósult meg mostanáig – számolt be lapunknak Fülöp-Székely István, a városháza műszaki igazgatója. Több utcában még dolgoznak, sajnos nem lehet pontosan meghatározni, hogy meddig, ugyanis ez időjárásfüggő. Ennek ellenére egyelőre még nem kell tartani komolyabb késésektől, véli a városgazda. „Azt azonban korai lenne kijelenteni, hogy időben vagyunk, vagy nem vagyunk időben, mert ha holnaptól esni fog, akkor nem leszünk időben. Szeptember végén vagyunk,

ettől kezdve az időjárás mondja meg, hogy mennyit fogunk haladni.

A kivitelező ING Service Kft. olyan cég, amely úgy dolgozik, hogy az elvárásoknak megfelel, és jó ütemben végzi a munkát, nem hiszem, hogy gondok lennének” – magyarázta Fülöp-Székely.

Fotó: Pál Árpád

Erre az évre betervezték három kockaköves utca – az Eötvös József, az Iskola és a Szentimre – javítását is. A műszaki igazgató azonban azt közölte, hogy lemondtak a javításukról, mert műemlékvédelmi zónában vannak, ezért újra kell alapozni ezeket, ami már egy másik munkálat lenne. A felmérések során jöttek rá, hogy ezt megkövetelik a körülmények, ezért

jövőre hagyták a három utca teljes felújítását.

A munkálatot a beruházási alapokból fogják finanszírozni. „Teljes újraalapozásra van szükség, mivel műemlékvédelmi zónában vannak, és van egy csomó probléma, amit meg kell oldani előtte. Amiket most végzünk, azok javítási munkálatok, jövőre pedig a felújításokat kezeljük, de már dolgozunk a terveken a kockaköves utcák helyreállítását illetően” – fogalmazott a műszaki igazgató.

Fotó: Pál Árpád

Minőségi munkát várnak

A munkálatok célja, hogy rövid távon ne kelljen a megjavított útszakaszokon újra dolgozni, így ennek megfelelő minőségű munkát szeretnének átvenni. Nincs értelme javításokat eszközölni olyan útszakaszokon, ahol jövőre teljes felújítást kell végezni. A betervezett munkálatok esetében a felméréseken derült ki, hogy hol kell változtatni a terveken – magyarázta Fülöp-Székely.