Csíkszék legnagyobb pityókáját is keresik a Csíkszéki Gazdanapokon

Székelyhon 2017. szeptember 20., 09:21

Az RMDSZ Csíki Területi Szervezete több hazai és magyarországi partnerrel közösen idén is megszervezi a Csíkszéki Gazdanapokat: a szeptember 29-30. között zajló rendezvény agrárkonferenciával kezdődik pénteken, a csíkszeredai Megyeházán.

Szarvasmarha-bemutatót is tartanak a rendezvényen Fotó: Gecse Noémi

Utóbbi helyszíne a csíkszentsimoni Szent László Gyermekvédelmi Központ udvara, ahol a tavalyi évhez hasonlóan színes programmal várják az érdeklődőket.

Lesz állatbemutató, kisállat-kiállítás, helyi termékek vására, különféle lovas vetélkedők és versenyek, gyermek-, illetve kulturális programok.

A szervezők szarvasmarha-tenyésztők jelentkezését várják, ugyanis megszervezik a tejtermelő fajok versenyét és húsmarha fajok bemutatóját .

Kérjük, lehetőségéhez mérten, minél több szarvasmarhával nevezzen be a Csíkszéki Gazdanapok szombati állatkiállítására, illetve versenyére. A szarvasmarhák versenyén belül a pirostarka (Simmental) és Holstein tejtermelő fajtákat különböztetjük majd meg. Ezeket a fajtákat korosztályuk szerint szeretnénk további alkategóriákban is díjazni. A húsmarha fajokat ugyan nem díjazzuk, azonban egy látványos Angus, Charolais, Limousine fajta-bemutatót szervezünk

– áll a gazdákhoz intézett szervezői felhívásban. A benevezés díjmentes és igény szerint az állatok szállítása is megoldható.

Az érdeklődő gazdák a csiliparpad@yahoo.com e-mail címen vagy a 0727-716 488-as telefonszámon jelezhetik részvételi szándékukat szeptember 27-én, szerdán déli 12 óráig.

A szombati gazdanapra a szervezők egy másféle versenyt is meghirdetnek, Keressük Csíkszék legnagyobb pityókáját címmel.

Amennyiben valaki a most zajló pityókaszedés során feltűnően nagy példányt talál, arra kérik, hozza azt el a rendezvényre 13 óráig, ahol lemérik, és az első helyezett elnyeri a Csíkszék 2017-es év legnagyobb pityókáját termelő gazdája díjat, illetve egyéb jutalomban is részesül.