Több helyre is betörtek Alfaluban, a károsultak mesélnek

Gergely Imre 2017. szeptember 19., 21:08

Nem egyedüli eset az, amely vasárnap éjjel Gyergyóalfaluban tragédiával végződött. Információink szerint az elmúlt hetekben ismeretlenek törtek be több olyan házba is, ahol gazdag zsákmányra számíthattak.

A bűncselekmények súlyosbodnak. A hatóságoktól többet várnak az emberek Fotó: Gergely Imre

Jól szervezett bandáról van szó, amelynek tagjai alaposan felkészülnek a betörésekre, kifigyelik, hogy mikor vannak távol a lakók, és kizárólag készpénzt keresnek – ezt a következtetést vonták le az alfalviak az elmúlt hetekben történtek alapján. Egy olvasónk hívta fel a figyelmet több hasonló rablásra is, amelyek között az érintettek egyértelmű összefüggést látnak.

Egy hónapja, augusztus 20-án, vasárnap éjjel törtek be K. Istvánhoz, ahol nem jártak sikerrel, a károsultnak mindössze azt az ablakot kellett pótolnia, amelyet bezúztak az elkövetők, amelyen át a házba bejutottak. Otthon ugyanis nem tartottak pénzt. Nem volt senki a lakásban, az elkövetők tudhatták, hogy a család nyaral. Amint K. István érdeklődésünkre elmondta, konkrétan senkire nem gyanakszik, de

abban biztos, hogy környékbeli személyről vagy személyekről lehet szó,

akik tudják, hogy mikor találják üresen a házat. Ugyancsak egy hétvégén törtek be a szintén alfalvi F. Zoltán vállalkozóhoz. Ott már tudni lehet, hogy

egy álarcos személy volt az elkövető, mert a házban voltak biztonsági kamerák.

A tettes ott sem járt sikerrel, ami a véletlennek köszönhető. A család lakodalomban volt – amit valószínűleg tudott a tettes –, de éjfélkor éppen hazatért az egyik családtag. Ez megzavarta a betörőt és elmenekült. A váratlan hazaérkezés miatt alig egy percet tölthetett a házban.

Helyszínelés egy korábbi rablás után. Nő a betörések száma Fotó: Gergely Imre

A biztonsági kamera felvétele alapján megállapítható az illető testalkata, mozgása, és ezt a hatóságok is ismerik, azonban a károsultak azóta sem tudnak arról, hogy kézre került volna a tettes. Úgy vélik, hogy az elkövető azok között lehetett, akik két nappal ezelőtt, vasárnap éjjel rátörtek a 75 éves L. I.-re és 60 éves húgára, aminek következtében a férfi életét vesztette. A faluban többen beszélik, hogy

az áldozat állatokat adott el a rablást megelőző napokban, és emiatt gondolhatták az álarcosok, hogy jó zsákmányra tesznek szert.

Azt is feltételezik, hogy míg máshol kilesték, hogy nincsenek otthon a háziak, itt nem tartottak ellenállástól, hiszen idősebb emberekről volt szó.

A két alfalvi károsult még más esetekről is tud, amelyek a szomszédos településeken történtek. Csomafalvi és újfalvi hasonló betörésekről is értesültek, ahol szintén tehetősebb személyek házába hatoltak be az elkövetők, és pénzt kerestek. Újfaluban nagy összeget tulajdonítottak el egy vállalkozó házából. A forgatókönyv hasonló az ismertetett két alfalvi esethez: a tulajdonos nem tartózkodott otthon. A károsult kérte, hogy ne említsük a nevét, de elmondta, biztos abban, hogy olyan személyek lehetnek a tettesek, akik ismerik a helyet, megfigyelik a potenciális célpontokat, és akkor törnek be, amikor tudják, hogy pénz lehet a helyszínen.

{K1}

„Amíg velem meg nem történt, én sem gondoltam komolyan, hogy nálunk ilyesmi előfordulhat. Azt gondoltam, hogy a közbiztonság miatt nem kell aggódnunk. Azonban

most már tudom, és mindenki mást is figyelmeztetek: vigyázzon a saját értékeire.

Amit lehet, meg kell tenni, hogy a rablók dolgát nehezebbé tegyük” – fogalmazott az egyik károsult. Ahol nem volt, most ott is van biztonsági berendezés és kamerarendszer. A hatóságoktól pedig mindenképpen többet, eredményesebb munkát, konkrétan a tettesek kézre kerítését várnák.

{K2}

A rendőrség nem erősítette meg azt az információnkat, hogy az utóbbi időben álarcos személyek követtek volna el a környéken bűncselekményeket. Elmondásuk szerint a térségben egy ilyen esetről kaptak értesítést, ez pedig még a tavasszal történt. Akkor kisebb pénzösszeget loptak el úgy, hogy a kapu és a bejárati ajtó is nyitva állt a betörők előtt.

A legkevesebb, amit megtehetünk, hogy bezárjuk az ajtókat

A rendőrök fokozott felkészítéséről tartottak sajtótájékoztatót kedden a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság csíkszeredai székhelyén. A találkozón kitértek a vasárnapi, tragikus kimenetelű alfalvi rablásra is. A rendőrség képviselői kiemelték, fontos, hogy a lakók zárják be a kapukat és az ajtókat, ez a legkevesebb, amit megelőzésképpen mindenkinek kötelessége megtenni. Kérdésünkre, hogy ez mennyire függ össze a vasárnapi tragédiával, elmondták, az alfalvi bűncselekmény áldozatai is nyitva hagyták éjszakára a kaput, ezért a támadók könnyen behatolhattak a házba.