Sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy ivartalaníttassák kutyájukat

Barabás Hajnal 2017. szeptember 20., 16:15

Hiába kötelező a keverék kutyák ivartalaníttatása, még mindig sok kölyökkutya kerül a csíktaplocai menhelyre, ahol hetek óta telt ház van. Az ivartalanítás valóban megoldás a problémára, csakhogy sokan nem engedhetik meg maguknak a beavatkozás költségeit.

Több mint 100 kölyökkutyát gondoznak a csíktaplocai kutyamenhelyen. Nem tudnak újabbakat fogadni Fotó: Sándor Csilla

A csíktaplocai kutyamenhely bejáratához hiába függesztették ki, hogy nem áll módjukban több kutyát befogadni, mégis rendszeresen a kapu előtt hagyott, egy-egy doboznyi kölyökkutyával találják szembe magukat a menhely dolgozói.

Naponta akad egy-egy újabb betegen érkező kölyök. A túlzsúfoltság miatt szinte leküzdhetetlen járvány, hierarchia-harc tombol a lassan százhoz közelítő kölyökkutya állományunkban

– írták a menhelyet működtető Pro Animalia Alapítvány munkatársai a Facebook-oldalukon. Ráadásul a kölyökkutyákon kívül még több mint 300 felnőtt ebről kell gondoskodniuk.

Fotó: Sándor Csilla

Száva Emese, a taplocai kutyamenhely ügyintéző igazgatója megkeresésünkre elmondta, nehézséget okoz számukra a kölyökkutyáknál dúló Parvo-vírus járvány, ráadásul

amelyik kennel fertőzött volt, abba egy évig nem tehetnek kölyökkutyákat,

így állandó „sakkjátszma” zajlik, hogy a helyszűkében melyik kölyköt hová szállásolják el. Ugyanez a probléma a felnőtt példányok esetében is, hiszen külön figyelnek arra, hogy elég helyet biztosítsanak számukra, és a természetüket is figyelembe veszik, mert a kutyák területvédők, védik a kennelt, így mindennapos kihívás az új kutyák elhelyezése.

A menhelyen egyébként minden kutyát ivartalanítanak, megkapják a szükséges oltásokat, féregtelenítik őket, és sokat közülük Németországba adnak örökbe.

Száva Emese szerint azonban sem az örökbeadás, sem a kutyák végleges elaltatása nem oldja meg a problémát.

Az altatás közel annyiba kerül, mint az ivartalanítás,

ugyanakkor megfogalmazása szerint azért nem végeznek az állatokkal, mert nem akarják, hogy „mások bűne rajtuk száradjon”. Hozzátette, akár „tízesével ölhetnék meg a kutyákat”, addig úgysem csökkenne a kóbor kutyák száma, amíg nem szűnik meg a probléma forrása.

Örök probléma, hogy sok a kóbor kutya, de arról is beszélni kell, hogy miért van ez. Az oka az, hogy az emberek felelőtlenek, és nem ivartalanítják az állataikat. Amikor meg nem tudják elosztogatni a kölyökkutyákat, azok többnyire a menhely előtt kötnek ki egy dobozban, vagy sokukat az Olt-folyóba dobják, vagy az erdőkben, mezőkben hagyják

– sorolta az alapítvány munkatársa.

Fotó: Kristó Róbert

Hozzátette, a „termelést” kell megszüntetni, és ivartalaníttatni kell az ebeket, másképp nem lehet felszámolni a kóbor kutya problémát. Korábban a Pro Animalia Alapítvány több alkalommal szervezett ingyenes ivartalanítási akciókat, és úgy tervezik, hogy még sort kerítenek a jövőben hasonló kampányra, mert úgy látják, lenne igény rá. Egyébként a nem fajtiszta kutyák ivartalanítására már két éve törvény kötelezi a gazdákat.

Még nem bírságoltak

Püsök Lászlót, a Hargita Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság szóvivőjét is megkérdeztük a témában, aki elmondta, nincs kimutatásuk arról, hogy hány kutya van ivartalanítva a megyében, de úgy vélte, leginkább a városlakók végeztetik el az operációt a kedvencükön, ráadásul Csíkszeredában és Gyergyószentmiklóson az utóbbi években több ingyenes ivartalanítási akciót is tartottak. Bár kötelező a keverék kutyák ivartalaníttatása, az igazgatóság egyelőre még nem bírságolt ennek mulasztásáért.

Püsök ezzel ellentétben fontosnak tartotta kiemelni, hogy országos szinten viszont előkelő helyen van a megye az „egyediesített”, chippel ellátott kutyák számát tekintve, amelyre szintén törvény kötelezi a gazdákat. Elmondása szerint 45–50 ezerre becsülik a kutyák számát Hargita megyében, amelyeknek több mint 90 százalékát vették nyilvántartásba az állatorvosok, emellett veszettség ellen is beoltották őket.

Antal Lilla csíkjenőfalvi állatorvostól megtudtuk, szombaton ingyenes ivartalanítási akciót tartottak a faluban egy állatvédő szervezet támogatásával, és úgy tervezik, hogy tartanak még hasonlót a jövőben. Ugyanis nagy volt az érdeklődés,

rengetegen éltek a lehetőséggel, olyanok is, akiknek nagyon sok kutyájuk és macskájuk van, és évente több kölyökkutya született náluk, amelyek sok esetben benzinkutaknál és más helyeken kötöttek ki.

Az állatorvos szerint valószínű, hogy a műtétek költsége tartja vissza a kutyatartók többségét, sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy ivartalaníttassák állataikat. Az operációval kapcsolatban a szakember elmondta, hogy a műtét után rögtön haza lehet vinni az állatokat, többségüket nem viseli meg jelentősen a beavatkozás, esetükben leginkább az étrendjükre kell odafigyelni a továbbiakban, mert valamivel hajlamosabbak lesznek az elhízásra. Egyébként állatorvosonként változik egy-egy ivartalanítási műtét ára: egy beavatkozás legkevesebb száz lejbe kerül, ám a műtét komplikációjától függően ez az összeg több is lehet.

Archív Fotó: Kristó Róbert

Pál Tamástól, a kutyabefogással megbízott Eco-Csík Kft. igazgatójától megtudtuk, szerdán szerveznek nagyobb szabású kutyabegyűjtési akciót Csíkszeredában. A nyár folyamán 26 gazdátlan kutyát gyűjtöttek be a közterületekről, amelyeket a taplocai kutyamenhely közvetlen szomszédságában kiépített, az önkormányzat által fenntartott karanténövezetbe visznek. Miután rendbe teszik őket, átveszi a Pro Animalia Alapítvány, amint hely szabadul fel náluk. Egyébként, ha agresszív kutyáról érkezik lakossági bejelentés, befogják és biztosítanak helyet számára – akkor is, ha telt ház van.