Nem mindennapi street-foodokat lehetett kipróbálni Marosvásárhelyen

Simon Virág 2017. szeptember 17., 13:08

Második nekifutásra szerveztek Marosvásárhelyen street-food fesztivált, ami meglepően jól sikerült, mivel nagyon sokan látogattak ki a helyszínre, kóstolták meg a tucatnyi mozgó konyha kínálatát.

Fotó: Haáz Vince

Nyár elején már volt egy próbálkozás, hogy meghonosítsák Marosvásárhelyen a street food fesztivált, de akkor összekötötték egy helyi termelők vásárával és alig két-három helyen lehetett helyben készült ételeket találni. A hétvégén megszervezett második kiadás azonban már rangosabbra sikerült,

mindhárom nap, különösen a délutáni-esti órákban bő félórákat kellett sorban állni, ha enni akartunk.

Fotó: Haáz Vince

A Vár sétányra pénteken reggel gurultak be a mozgó konyhák, készítették elő az alapanyagokat a szakácsok, s délben kezdtek izzani a tűzhelyek. Csak a kürtős kalácsosnál volt némi füst, hiszen a legtöbb helyen elektromos tűzhelyeken készültek a szószok, sült a szalmakrumpli, az óriás palacsinta.

A leglátványosabb a rákokat, kagylókat, polipcsápokat, békacombokat kínáló sátor volt, ahol nagy kerek wokokban készültek a finomságok, s meglepősen sokan próbálták ki ezeket a különlegességeket.

Fotó: Haáz Vince

De már a kora délutáni órákban sor alakult ki a fagylalttal, csokikrémmel, szárított gyümölcsökkel gazdagított óriás palacsintásoknál is, ahol a palacsintakülönlegességeket többnyire festőkről neveztek el. Mi a Van Goghot is kipróbáltuk, amiben gesztenyepüré, szárított sárgabarack darabok, csokikrém és vaníliafagylalt volt.

A legnagyobb választék a hamburgerekből volt, lehetett mérges galócához hasonlító piros zsömléset is vásárolni, mi az Elemózsiást próbáltuk ki és a helyben sütött marhahús pogácsával és zöldségekkel töltött zsömle nagyon ízletes volt.

Fotó: Haáz Vince

Választani lehetett a helyben készült, s házi készítésű laskára tett húsos vagy zöldséges szószok közül is, de volt többféle sült hal, s a Wokbox is elhozta ízletes ázsiai ételeit.

A finomságokat Laposnya sörrel, vagy almából készült ciberével lehetett leöblögetni, de több helyen volt frissen csavart limonádé és gyömbérrel ízesített ital is. A már említett óriási palacsinta mellett fagylaltokat, kürtős kalácsot is lehetett kóstolni.

Fotó: Haáz Vince

Mindhárom délután, este a Vár sétány kicsinek bizonyult, legtöbben a kellemes esti időt kihasználva a Vár udvarára is besétáltak, emészteni vagy megnézni fesztivál részeként vetített filmeket, amelyek szintén az étkezésről szóltak. Akik kisétáltak, szétnéztek, ettek és beszélgettek mindenképp várni fogják a street-food fesztivál következő kiadását.

Fotó: Haáz Vince