Fennakadást okoz a marosvásárhelyi sportban az önkormányzati finanszírozás hiánya

Szucher Ervin , Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. szeptember 15., 12:41

Pénzügyi fennakadással szembesült a Marosvásárhelyi ASA, miután a prefektus megtámadta a városi tanács sportfinanszírozási határozatát. A Maros KK-nál a helyes utat keresik, míg a Siriusnál „minősíthetetlennek” tartják a támogatások körüli helyzetet.

Az önkormányzati támogatás hiányában régóta nehéz helyzetben vannak a marosvásárhelyi klubok Fotó: Boda L. Gergely

A Maros megyei prefektus, Lucian Goga a közigazgatási bírósághoz fordult a megyeszékhely sportfinanszírozásai miatt. A városházán egyelőre nem tudják pontosan, hogy Goga milyen kivetnivalót talált a tanácsi határozatban, de Cosmin Blaga szóvivő elmondta, hogy a polgármesteri hivatal semmiféle hivatalos értesítést nem kapott a kormányhivataltól,

a prefektus döntését csak hallomásból ismerik.

„Mi megpróbáltunk egyeztetni Lucian Gogával, de ő nem volt hajlandó tárgyalni” – jelentette ki az önkormányzat sajtószóvivője.

Reménykednek az ASA-nál

Cristian Chertes, a Marosvásárhelyi ASA csődvédelem alatt álló labdarúgóklubjának ügyvezető-igazgatója úgy nyilatkozott: a prefektus a múlt héten támadta meg azt a határozatot, amely a működésükhöz is támogatást nyújtott volna, ezért bár tevékenységük átszervezését a bíróság jóváhagyta, most mégis pénzügyi gondokkal szembesültek.

Meglátása szerint jelen helyzetben nem tehetnek mást, csak reménykednek és várják a talárosok ítéletét.

Kérdésünkre jelezte, egyelőre nincs „B-tervük", mint ahogyan az aktuális szezonra megfogalmazott célkitűzésük fenntartásáról sem egyeztettek azt követően, hogy a Bálint László vezette edzői stáb és Gheorghe Dinu menedzser távozott a klubtól.

Helyes finanszírozási utat szorgalmaz a Maros KK

A prefektúra által megtámadott határozatban a Maros KK korábban tervezett finanszírozása még nem szerepelt, ugyanakkor Béres Lóránt klubelnök szerint a majdani döntés hatással lehet a jövőbeli támogatásaikra. Az élvonalbeli férfi kosárlabdacsapatot működtető egyesület vezetője úgy véli, hogy

ha a város magánszférája most mozgósítja magát, kiderülhet, hogy mennyire tud életképes lenni a marosvásárhelyi sportélet az önkormányzattól függetlenül.

Fotó: Tóth Csaba/Bcmures.com

„Az már más kérdés, hogy milyen szinten” – fűzte hozzá. Megjegyezte, hogy a kosárlabda támogatására kapott pozitív jelzéseket helyi vállalkozóktól, ugyanakkor a jövőben ők is terveztek önkormányzati támogatással. „Minket nem is az érdekel, hogy a prefektúra miért támadta meg a határozatot, hanem hogy helyes finanszírozási utat találjunk” – mondta Béres.

Alsóbb kategóriába sorolták a Siriust

A női kosárlabda-élvonalban érdekelt Marosvásárhelyi Siriust vezető Kiss István „minősíthetetlennek” tartja azt, ami a városháza sporttámogatásai körül zajlik, szerinte nem működik a rendszer. Rámutatott, hogy klubját nem sorolták az élvonalbeliek közé, ezért csak sportprojektekre kap finanszírozást.

Az is nagyjából a tíz százaléka annak az összegnek, mint amekkorában bajnoki riválisai részesülnek más városokban.

„Minden héten ötször-hatszor úgy fekszem le, hogy nem folytatom tovább, de aztán reggel felkelek, és ismét nekiveselkedünk, nyomorgunk tovább” – fogalmazott. Tudomása szerint az egyedüliek az országban, akik élvonalbeli együttesként ilyen helyzetben vannak.

Fotó: Boda L. Gergely

Rámutatott, hogy még Szatmárnémetiben is 300–400 ezer eurót szánnak a női kosárlabdacsapatra, és a Marosvásárhelynél jóval kisebb sepsiszentgyörgyieknek sem jelent problémát a bajnokcsapat kiemelt támogatása.

„Ahhoz, hogy bajnokságot nyerj, pénz kell. Tényleg nem képesek rájönni arra, hogy élsport nélkül nincs utánpótlás és tömegsport?

Példaképek kellenek a gyermekek számára, és a versenysport gazdasági hasznot is hoz a városnak.

De jogi kifogások mögé bujkálnak, majd pedig a Marosvásárhelyi Napokon felszólalnak, hogy milyen jól támogatják a sportot” – vélekedett Kiss.

Elmaradások a City'usnál

Kacsó Endre, az élvonalbeli teremlabdarúgó-bajnokságban szereplő Marosvásárhelyi City'us technikai igazgatója szerint mindegyik klubot ellehetetleníti az önkormányzati támogatás hiánya.

Fotó: Facebook/Unitedgalati

Megjegyezte, nekik már most vannak elmaradásaik a számlák kifizetésével, és kíváncsi lenne, hogy a prefektúra miért épp a lehetséges legutolsó napon támadta meg a határozatot. „Szerintem önkormányzati támogatás nélkül nem tudunk működni. Reméljük, hogy megoldódik a helyzet, mert különben az egész sport meghal Marosvásárhelyen” – mutatott rá.

Hétfőn játszik az ASA

Miután már ötször játszott nyitómérkőzést, a második helyezett Marosvásárhelyi ASA ezúttal a 2. Liga 9. fordulójának hétfői zárómeccsén (18, Digi Sport 1) lép pályára, a Chindia Târgoviștét látja vendégül. A forduló további találkozóit szombaton rendezik, ezek közül kiemelkedik az Aradi UTA–Dunărea Călărași és a Dacia Unirea Brăila–FC Argeș Pitești összecsapás, a bajnokságot vezető Nagyszebeni Hermannstadt a Știința Miroslava pályáján játszik. Labdarúgó 2. Liga, 9. forduló: szombaton 11 órától Sportul Snagov–Szatmárnémeti Olimpia, Pandurii Târgu Jiu–CS Afumați, Știința Miroslava–Nagyszebeni Hermannstadt, Foresta Suceava–CS Mioveni, Nagyváradi Luceafărul–Academica Clinceni, Temesvári Ripensia–Bukaresti Metaloglobus; 12.30-tól Dacia Unirea Brăila–FC Argeș Pitești; 16 órától Aradi UTA–Dunărea Călărași, Temesvári ASU Poli–CS Balotești; hétfőn 18 órától Marosvásárhelyi ASA–Chindia Târgoviște.