Rekord: fél nap alatt teltek be a helyek az Ezüst Akadémiára Csíkszeredában

Iszlai Katalin 2017. szeptember 14., 17:06

Fél nap alatt beteltek a helyek az 50 év fölöttieknek szóló Ezüst Akadémia Oktatási Program harmadik kiadására Csíkszeredában. A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának kezdeményezésére elindított programot idéntől már három városban szervezik meg.

Nagyüzem a Sapientia egyetem csíkszeredai karának előterében. Népszerű az időseknek szóló oktatási program Fotó: Csíki Adél

A jelentkezőket a tervek szerint csütörtöktől szeptember 22-ig fogadták volna, azonban a hargitai megyeszékhelyen

csütörtökön kora délután kénytelenek voltak lezárni a jelentkezést, mivel betelt az előzetesen meghirdetett 580 hely

– tudtuk meg Csíki Adéltől, az egyetem kommunikációért felelős munkatársától.

Fél óra: 120 jelentkező

Csütörtökön reggel nyolckor nyitották meg a jelentkezést, és már fél óra leforgása alatt 120-an jelentkeztek online, az egyetem kapusszobájánál pedig rengetegen álltak sorba. Ez a roham körülbelül 14 óráig tartott, majd a 15 órai összesítésnél szembesültek azzal, hogy mindkét csoportban, azaz a 14, illetve a 17 órától kezdődő előadásokra is beteltek a helyek, sőt, páran már pótlistára kerültek.

Meglepő számunkra ez a minden évben rekordokat döntő jelentkezési hullám: az első évben két nap, tavaly másfél nap, idén pedig fél nap alatt beteltek a meghirdetett helyek.

Beszélgettünk az egyetemen a jelentkezőkkel, és azt mondták, ők sem értik, miből fakad ez a hatalmas jelentkezési kedv, és nagyon örültek, hogy időben léptek, és bejutottak a programra.

Sajnáljuk azokat, akiknek ez idén nem sikerült, de sajnos a korlátaink miatt nem tudunk ennél több helyet biztosítani

– mondta a szóvivő. Az Ezüst Akadémia hivatalos tanévnyitóját október 5-én tartják, ezt követően pedig május végéig minden második hét szerdáján tartanak előadásokat a Sapientia EMTE csíkszeredai helyszínén: összesen 14 hatvanperces prezentációval készülnek a szervezők.

Érdekes előadások több témakörben
A harmadik alkalommal meghirdetett Ezüst Akadémia Oktatási Program a 2017/2018-as tanévben október elejéről május végéig biztosít minőségi kikapcsolódási és fejlődési lehetőséget az 50 év fölötti korosztály számára. A programra minden olyan 50 év fölötti személy jelentkezhetett, akit érdekelnek az ingyenes előadások, és Csíkszeredában vagy környékén él. A program során számos olyan előadást tartanak, amely a közérdeklődést felkelti és hasznos tanácsokkal látja el a tanulni vágyó idősebb generációt. Külföldi és helyi előadók számos témában (például pszichológia, gazdaság, jog, történelem) tartanak majd előadást. A jelentkezők a tavalyi évhez hasonlóan az idei tanévnyitón is kapnak majd egy igazolványt, amelyre az előadásokon való jelenlétet jegyzik. Az előadások 70 százalékát látogató Ezüst Akadémia-hallgatók az év végén megrendezett tanévzáró ünnepségen díszoklevelet kapnak.