Gyergyószentmiklóson is megtartják idén először az Élő rózsafüzér-zarándoklatot

Balázs Katalin 2017. szeptember 14., 11:57

Gyergyószentmiklós is csatlakozik ettől az évtől ahhoz a kezdeményezéshez, amely 2003-ban Bécsben indult útjára. Az ötlet kiterjedt számos nagyobb településre, mintegy városmisszióként. Gyergyószentmiklóson első alkalommal szombaton lesz Élő rózsafüzér-zarándoklat.

Illusztráció

„A zarándoklat során utunkkal rózsafüzért fonunk a város köré imával és énekszóval átölelve a települést. A zarándoklat a résztvevők lelki épülését, gazdagodását szolgálja, ugyanakkor a város lelki megújulásáért is szervezzük” – fogalmazott Keresztes Zoltán plébános az esemény ismertetőjében.

Az Élő rózsafüzér-zarándoklatot szeptember 16-án tartják, 14 órakor a Szent István-templomtól indulnak a hívek, akik vihetik magukkal a templomi zászlót, kisebb feszületeket és mindenképpen saját rózsafüzérüket. A hét és fél kilométeres utat nem biztos, hogy mindenki végig tudja járni, ezért

a lelkipásztorok meghatározták azokat a stációkat, ahol csatlakozni lehet a zarándokokhoz akár rövidebb időre, távra is.

Tehát az ütemterv szerint a Szent István-templomnál gyülekeznek 14 órakor, innen 14.10-kor indulnak a Tűzoltók utcán, majd az Új utcán át a Békény utcai csengettyűhöz. A közös imádság után 14.40-kor indulnak tovább: a Pacsirta, a Kossuth Lajos utcából a Szabadság téren át a Márton Áron utcai Szent Miklós-templomhoz. 15.30-kor folytatják útjukat a zarándokok a Tölgyfa utcai Munkás Szent József-templomig. 16.10-kor indulnak a Tölgyfa–Rövid–Rákóczi Ferenc utca–Gyilkostó sugárút vonalán a Szent Erzsébet-öregotthonhoz. 16.45-kor a Gyilkostó sugárúton indulva jutnak el az utolsó stációhoz, az örmény templomba, ahol közösen vesznek részt a 17.30-as szentmisén.

Gyergyószentmiklóson ugyanakkor nem zárul be a rózsafüzér köre. Nyitott, jelezve azt, hogy az összefogáshoz, a város lelki megújulásához mindenkire szükség van, bárki, bármikor része lehet a füzérnek.

Ennek az imamódnak óriási erőt tulajdonítanak, akik ezt megtapasztalták.

Kívülről tűnhet monotonnak az imák ismétlése, viszont lehetőséget ad az elcsendesedésre, Jézus élettitkainak szemlélésére, és ugyanakkor a saját életünkre való rátekintésre is. Így a város megújulása mellett ezt a zarándoklatot fel lehet ajánlani egyéni célokért is.