Bezárják az oltszemi gyerekelhelyező központot

Bíró Blanka 2017. szeptember 13., 22:48

Országos stratégia az intézményes rendszer felszámolása, a gyerekeket megpróbálják visszaintegrálni a családjainkba, ha ez nem lehetséges hivatásos nevelőszülőknél, vagy családi típusú házakban helyezik el őket – tájékoztatott szerdán Vass Mária.

Vass Mária Fotó: Bíró Blanka

A szakember kifejtette: az alternatív szolgáltatásokat a Regionális Operatív Program révén alakítják ki, Kovászna megye egymillió eurót hívhat le, a pályázatot jövő év elejéig kell benyújtani.

Az országos gyerekvédelmi hatóság 167 elhelyező központot világított át, ötvenet kiválasztottak, ezeket számolják fel első körben. A listára Kovászna megyéből az oltszemi központ került fel, ahol jelenleg 54 gyereket látnak el, közülük tíz a vakációkban hazamegy a szüleihez, tehát 44 kiskorú ellátásáról kell gondoskodni.

A tervek szerint családi típusú házakat és nappali befogadó központot építenek, számítanak a helyi önkormányzatok, közösségek támogatására, mert a projekt csak az építkezést fedezi, a telket a település kell biztosítsa.

Vass Mária elmondta,

a központ tulajdonképpeni bezárására két-három év múlva esedékes, amikor már kialakították az alternatív szolgáltatások rendszerét.

Erről már tájékoztatták az érintett gyerekeket, és a központban dolgozó 32 alkalmazottat. A kiskorúak vegyesen fogadták a hírt, van aki aggódik, hogy új helyre kerül, de a többség örül, hogy kisebb közösségben talál majd otthonra. Az alkalmazottaknak a családi típusú házakban, a nappali központokban kínálnak majd állást, de választhatják azt is, hogy hivatásos nevelőszülőként tevékenykednek tovább.

Kérdésünkre az igazgató kifejtette,

jelenleg 147 hivatásos nevelőszülőt foglalkoztatnak, bár tavaly decemberben megemelték a béreket, így most már versenyképes fizetést kapnak, mégsem vonzó ez a hivatás.

Kovászna megyében mintegy 1100 gyerek van állami gondozásban, közülük csak húszan árvák. Egyharmaduk nevelőszülőknél, családi típusú házakban nevelkedik, egyharmaduk elhelyező központokban, és egyharmaduknak a rokonok viselik gondját.

Háromszéken tíz családi típusú ház működik, Oltszem mellett még Kézdivásárhelyen és Baróton van elhelyező központ.

A kézdivásárhelyi moduláris, egy tömbházban hat lakrészben élnek, Baróton pedig fogyatékkal élő kisgyerekeket gondoznak, ez utóbbi nem lehet felszámolni, mert a nevelőszülők nem vállalják a fogyatékos kiskorúakat.