A diákok jogaiért állnak ki

Bíró Blanka 2017. szeptember 13., 22:22

A diákok jogaiért száll síkra a Kovászna megyei középiskolások szövetsége, a KovaKő.

Sokszor csorbulnak a diákok jogai. Kiállnak értük. Illusztráció Fotó: Kristó Róbert

Antal Balázs a KovaKő elnöke szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, a szövetség a Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége (MAKOSZ) tagja, a szervezet pedig tavaly készítette el a Tanulói Statútum hivatalos magyar fordítását, ami egy törvény erejű dokumentum, az oktatási törvény része, és mint ilyen felülírja a tanintézetek belső rendszabályzatát, sőt a diáktanácsok szabályzatát is.

A KovaKő összeállít egy problémalistát, mert a visszajelzésekből az derült ki, hogy a statútumban foglalt jogok gyakran sérülnek. A jogsértések lajstromával megkeresik a tanfelügyelőséget, és kérik, hasson oda, hogy betartsák a tanintézetek a diákok törvényes jogait.

A lista folyamatosan bővül, de Antal Balázs már ismertette a leggyakrabban felmerülő panaszokat. A statútum értelmében a diák kötelezően magánál kell tartsa az ellenőrzőjét,

de ha nem akarja, sem az iskolai egyenruha, sem a jelvény viselésére nem kötelezhető.

A tanulókat nem szabad feleltetni a friss, tehát azon az órán megismert leckeanyagból. Röpdolgozatokat sem írhatnak, az írásbeli felmérő időpontját előre kell ismertesse a tanár. A dolgozatokat legkésőbb 15 napon belül kijavítva kell visszakapják a diákok, ismertetni kell velük a javítókulcsokat, és biztosítani számukra az írásbelikre kapott értékelés megfellebbezésének a jogát. Nem büntethetik őket azzal, hogy kiküldik az óráról, vagy hogy levonják a jegyüket, ha nincs náluk az ellenőrző.

Sérelmezik ugyanakkor, hogy senki nem kéri számon a tanárt, ha késik az óráról, de előfordul, hogy a szünetben is benntartja a diákokat, ha nem tudta befejezni a leckét.

Bár kötelező lenne, nem biztosítanak minden iskolában termet a diáktanácsoknak, az iskola vezetőtanácsában sem képviseli a tanulókat mindenütt egy 18 évet betöltött diák, az igazgatók gyakran elutasítók.

Antal Balázs elmondta a Háromszéki Ifjúsági tanács (HÁRIT) jogászai segítik őket, hogy megfelelően tudják képviselni a diákok érdekeit. A KovaKő egyébként Kovászna megye mindegyik, vagyis 14 magyar diáktanácsát tömöríti, adataik szerint 350 aktív diáktanácsos van a megyében.