Előadásokban gazdag új évadra készülnek a Figuránál

Pethő Melánia 2017. szeptember 13., 22:49

Nem fognak unatkozni az elkövetkező időszakban a gyergyói színházkedvelők, az új évadban ugyanis gazdag kínálattal várja közönségét a Figura Stúdió Színház. Új és műsoron tartott előadások szerepelnek programjukon, amit vendégszínházak bemutatóival színesítenek.

Fotó: Pethő Melánia

Itthoni szereplések, turnék, koprodukciós előadás, fesztiválszervezés, közönségtalálkozók, nyílt nap – mindez a Figura Stúdió Színház új évadának programjában, amit szerda este a Zűrzavaros éccaka című előadás bemutatásával nyitott meg a társulat.

Készül az első új darab is, amit elsősorban a gyermekközönségnek szánnak: a Lázár Ervin meséje nyomán írt, A legkisebb boszorkány című mesejátékot Nagy Regina jegyzi rendezőként. Bemutatója szeptember 24-én lesz.

A felnőtt nézőknek sem kell sokáig várniuk újabb színházi élményért, jövő héten a bukaresti Giuvlipen Színházi Társulattól nézhetik meg a Ki ölte meg Szomna Grancsát? című román nyelvű előadást – számolt be sajtótájékoztatóján a Figura igazgatója. Albu István a Romániai Nemzetiségi Színházak Kollokviumának kínálatával folytatta a várható előadások sorát. Összegzése szerint

több mint 20 nagy- vagy stúdiótermi előadás lesz megtekinthető az október 13-22. között zajló fesztiválon, a kísérőprogramok között pedig felolvasószínházi előadások is szerepelnek a sokszínű kulturális eseménysorban.

Hét új előadást terveznek

Az idei programterv összesen hét új előadást tartalmaz, klasszikusokat és kortárs darabokat visz színre a gyergyószentmiklósi társulat.

Shakespeare Felsült szerelmesek című vígjátékát, Csehov A három nővér című drámáját is bemutatják, de áldokumentarista darab, tantermi előadás, egyéni produkció és meglepetés-előadás is szerepel a programtervben.

Fontos részét képezik a Figura programjának a tantermi előadások, amiket mindeddig vendégtársulatok bemutatásában nézhetett meg a közönség – mutatott rá Albu István. Kiemelve a színház nevelő jellegét elmondta,

a vendégelőadások mellett idén a gyergyói társulattól is láthatnak majd tantermi előadást a középiskolás diákok.

A tervek szerint november elején mutatnák be az egyelőre Nagyítás munkacímmel előjegyzett darabot, amelyet Dávid A. Péter rendez. A nevelő program részét képezi az a drogprevenciós előadás is, amely Fodor Alain Leonard egyéni műsora lesz.

Számomra fontos az, és egyfajta prioritás, hogy a színészek tudják kifejezni magukat olyan módon, ahogyan azt ők igazán szeretnék. Vagyis ne legyenek feltétlenül keretek közé zárva, hiszen nagyon sok mondanivalójuk van az embereknek, a világnak. Ezért a Figura minden évadban támogat egy egyéni műsort

– mondta Albu István. Hozzátette, az egyéni előadást a Figura színésze, Faragó Zénó fogja rendezni, szövegét pedig a szintén figurás Moşu Norbert László írja. Egy másik, egyelőre szintén munkacímmel előjegyzett előadásról az igazgató kifejtette: „Nagyon nagy divat lett a dokumentarista előadás, film, írás. Mindent dokumentálunk, és lassan nem tudjuk, hogy minek hihetünk és minek nem, mert ugyanazt a dolgot egyszer fehéren, máskor feketén tálalják nekünk. Erre a problémára próbáljuk meg felhívni a figyelmet egy áldokumentarista előadással, amelyet Leta Popescu rendez.”

A múlt évad előadásai közül több is műsoron marad. Közöttük a Phaedra című darab is Fotó: Jakab Lóránt

Folytatják a közös munkát

Koprodukciós előadás ebben az évadban is készül. A tavalyi együttműködést folytatva,

a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház társulatával együtt készítik el a figurások a szilveszteri darabot.

„Remélem, hogy koprodukciókat más színházakkal is létre tudunk hozni a közeljövőben. Egyrészt jó szakmai tapasztalatcsere, másrészt, mivel az előadás létrehozásának költségei valamelyest megoszlanak, kevésbé megterhelők, ugyanakkor a nézőközönségek számára is jó dolog, olyan szempontból, hogy betekintést nyernek a másik színház mentalitásába, színházlátásába” – mutatott rá az igazgató.

Már megválthatók a bérletek

Az elmúlt évadban készült darabok is szerepelnek a gyergyói színház idei műsorán, illetve régebbi előadások felújítása is tervben van. Műsoron marad az Anyegin, a Phaedra, a Zűrzavaros éccaka, a Kövekkel a zsebében, az Egyetlen című előadás, felújítják a Fizikusok és a De mi lett a nővel? című darabokat.

A múlt évad előadásait turnékon, fesztiválokon mutatják be, a még korábbi produkciókat az ifjúsági bérletcsomagban kínálják.

Ezt a típusú bérletet újonnan vezetik be a középiskolások és egyetemisták részére. Idén is megmarad az óvodásoknak, a kisiskolásoknak és az általános iskolásoknak szóló bérlet, amelyekkel egyenként 4-4 előadás lesz megtekinthető. A bérletek már megvásárolhatók a Figura jegypénztárában. Az ifjúság számára kínált csomag ára 25 lej, a kisebb korosztályoknak szóló bérletek 20 lejért válthatók. A jegyek ára változatlanul 15 lej lesz idén is. A diákoknak, a nyugdíjasoknak és a legkevesebb tízfős csoportoknak személyenként továbbra is 10 lej a belépő. A gyerekelőadásokra is változatlanul 7 lej lesz egy jegy.

Változás az új évadban, hogy a belépőket nem a jegyirodában, hanem az újra megnyitott jegypénztárban vásárolhatják meg a nézők. A színház előcsarnokában lévő pénztár munkanapokon 15-19 óra között üzemel, illetve előadások előtt fél órával nyit.
Egy személlyel bővült a színészgárda

A nyáron történt személyzeti változásokra kitérve Albu István elmondta, távozott az intézménytől Dézsi Szilárd rendező, és egy személlyel bővült az eddigi nyolc fős színészcsapat. A Marosvásárhelyen frissen végzett, szegedi származású Pignitzky Gellért igazolt a társulathoz. Az adminisztrációs részleg Ádám Katalin személyében közönségszervezővel egészült ki.