Munkát, kapcsolatrendszert és szakmai tudást nyújtanak az inkubátorház lakóinak

Kovács Eszter 2017. szeptember 13., 19:18

Bizniszreggelire hívott a székelyudvarhelyi vállalkozói inkubátorház: a térségünkben még újdonságnak számító rendezvény célja az udvarhelyszéki vállalkozók szakmai tudásának fejlesztése és az együttműködés megerősítése.

Az inkubátorház közössége a közbeszerzési eljárásokról tájékozódhatott Fotó: Barabás Ákos

A Romániai Magyar Közgazdász Társaság engedélyével és partnerségében, illetve a Communitas Alapítvány támogatásával első körben hétalkalmasra tervezett, Bizniszvitamin névre keresztelt eseménysorozatra érdekes és hasznos témákkal készülnek, amelyek mellé reggeli harapnivalót és kávét kínálnak a kezdeményezők.

A szakmai részre gyakorlati tudással rendelkező szakembereket hívnak meg, akik az adott területen napi rendszerességgel dolgoznak. A találkozókat minden hónap második szerdáján reggel 8 és 9 óra között tartják a Harghita Business Centerben (HBC).

Az első, szeptember 13-án megrendezett bizniszreggeli témája a közbeszerzési eljárások rendszere volt, illetve az, hogy ezekről miként értesülhetnek az inkubátorház lakói.

A bizniszreggeli mint műfaj meghonosításán túl célunk az, hogy munkát, kapcsolatrendszert és szakmai tudást nyújtsunk az inkubátorház lakóinak. A vállalkozói inkubátorház honlapján tehát egy olyan platformot tervezünk létrehozni, amelynek adatbázisát hetente frissítjük, reményeink szerint a megyei tanács és a helyi polgármesteri hivatal által közölt, aktív és aktuális közbeszerzésekre vonatkozó információk alapján, és célirányosan a nálunk tevékenykedő vállalkozóknak ki is küldünk egy listát, amelyben felhívjuk a figyelmet a lehetőségekre

– ecsetelte Szakács-Paál István, a HBC ügyvezetője.

Fotó: Barabás Ákos

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke arról számolt be, hogy az átláthatóság kedvéért a megyei tanács mindent az elektronikus közbeszerzési rendszerben szerez be.

„Létrehoztunk már egy olyan platformot, amelyen külön a direkt vásárlásokra és a nagyobb licitekre is be lehet jelentkezni. Regisztrációhoz kötött az az automatikus hírlevél, amelyet minden egyes újdonság, újabb közbeszerzés esetén elküldünk. Továbbá nemcsak a megyei önkormányzat, hanem az alárendeltségébe tartozó intézmények közbeszerzései is elérhetők ezen az oldalon” – sorolta az elöljáró.

Mint elmondta, a nagyobb munkálatokat (például a megyei utak karbantartását) több kis tételre osztva bocsátották licitre, azt remélve, hogy így a helyi, kisebb vállalkozások is munkához jutnak. „Negatív tapasztalatról kell viszont beszámolnom, hiszen úgy látjuk, a kisebb helyi cégek nincsenek felkészülve arra, hogy egy ilyen jellegű munkálatra megfelelően pályázzanak. Nem teljesen értik, mit kér tőlük a törvény és a kiíró, ezért félreértések történnek” – magyarázta.

Azok a vállalkozók, akiknek ajánlata nem felel meg a kiírás kritériumainak, automatikusan kizáródnak a licitből, majd az eredményeket nem értvén óvást nyújtanak be.

Az ilyen óvások sok gondot okoznak, hiszen a közbeszerzés elakad, és nem tudjuk elvégezteti a szükséges munkákat

– tette hozzá Bíró Barna Botond. Épp ezért Hargita Megye Tanácsa tanácsadással és útmutatással kíván segíteni a helyi vállalkozásoknak, hogy a megteremtett lehetőségekkel élni tudjanak. Az aktív megyei közbeszerzések lajstroma egyébként az achizitiipublice.judetulharghita.ro oldalon böngészhető.

Fotó: Barabás Ákos

Egységes, a közbeszerzési eljárás lebonyolítására vonatkozó szabályzat Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalánál is készült – számolt be Jakab Attila városmenedzser. Ennek hozadékaként a 13 ezer lejt meghaladó értékű licitek listáját nyilvánosságra hozza a hivatal. Ezek az udvarhely.ro honlap Gazdaság című menüpontja alatti Közbeszerzések fül alatt lesznek listázva.

„A városvezetés érdeke, hogy minél több helyi vállalkozás kapjon munkát, viszont a tapasztalat azt mutatja, hogy a liciteken legtöbbször más megyékben bejegyzett cégek viszik el a munkákat, és az együttműködés akadozik. A közbeszerzésekre vonatkozó törvények miatt a befolyásunk minimális az eljárás során, csupán a tájékoztatással tudjuk segíteni a helyi vállalkozókat” – magyarázta a városmenedzser.

A továbbiakban említést tett arról, hogy Székelyudvarhely is csatlakozni kíván az ún. Smart City projekthez (amely az országban egyre népszerűbb), a HBC zömmel IT-szektorból származó lakóinak ezen a téren volna lehetőségük munkákhoz jutni.

Nem egyszerű egyébként eldönteni még a hivatali berkekben sem, hogy az alapinfrastruktúra fejlesztésére – aszfaltozás, közművesítés stb. – vagy a smart beruházásokra kellene koncentrálni. Nehéz eldönteni, hogy melyik fontosabb, valószínűleg mindkettő. Hiszek abban, hogy ezeket párhuzamosan kell csinálni, és ebben a vállalkozói inkubátorház közösségének nagy szerepe lehet

– tette hozzá Jakab.

Györgyei Szabó Magdolna, az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetségének ügyvezetője elmondta, a helyi vállalkozások szintjén nincs formális platformja a különböző munkák megrendelésének, viszont a helyiek előnyben részesítik a helyi vállalkozásokat. Ez a fiatal vállalkozóknak nagy előny, tette hozzá, viszont figyelni kell arra, hogy az elvégzett munka minőségi legyen. „Udvarhely és Udvarhelyszék kicsi, jól ismerik egymást az emberek és a vállalkozók, ha valaki egyszer elront valamit, annak nagyon gyorsan híre megy. Tehát nagyon kell figyelniük a most induló cégeknek, hogy teljesítsék azt, amit vállalnak, és ne vállalják túl magukat” – tanácsolta.