Sok az utas, kevés a vagon – zsúfoltság van a vonatjáratokon

Kovács Attila 2017. szeptember 14., 09:15

Visszatért a zsúfoltság a Csíkszeredán áthaladó Regio besorolású vonatokra – a tanévkezdéssel megnőtt az utaslétszám, a vagonok száma viszont kevéssel nőtt.

Fotó: Sándor Csilla

A Regio vonatok többsége alig két személykocsival közlekedik, de

az ingázó alkalmazottak és diákok nagy száma miatt a kora reggeli és délutáni órákban a megyeszékhelyre érkező és onnan induló szerelvények zsúfoltak, sokan hiába is keresnének ülőhelyet, noha bérletet vásároltak.

Ilyen a 4501-es számú, Brassótól Gyergyószentmiklósig közlekedő vonat, amely reggel 6.27-kor érkezik Csíkszeredába, illetve a 4509-es, utóbbi 14.27-kor fut be a menetrend szerint a csíkszeredai vasútállomásra, majd indul tovább Gyergyószentmiklós irányába.

Az ingázóknak kedveznek

A vasúttársaság személyszállítási részlege (CFR Călători) sajtóosztályától érdeklődtünk, van-e lehetőség az említett szerelvények bővítésére még legalább egy-egy személyvagon hozzájuk csatolásával. A válasz értelmében a vasúttársaság az ingázóknak igyekszik segíteni plusz személykocsikkal, ezért szeptember 13-tól bővül a 4509-es számú Regio vonat kapacitása – így az egy 60 és egy 120 személyes emeletes vagonból áll. Ugyancsak bővítik két 60 személyes vagonnal a 4513-as, Brassó és Maroshévíz között közlekedő Regio vonatot, amely 18.32 órakor érkezik Csíkszeredába. A kora reggeli, 4501-es számú szerelvény kiegészítéséről viszont a sajtóosztály semmit sem közölt.