Gyimesi és felcsíki táncokkal készül az új évadra a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes

Barabás Hajnal 2017. szeptember 13., 17:43

A Hegyen innen-hegyen túl című, felújított műsorával indítja évadát a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, ugyanakkor korábbi előadásaikat is szeretnék műsorra tűzni az évad során.

Fotó: Gecse Noémi

Készül a következő évadra a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, ebben a hónapban több előadást is tartanak majd a csíki közönségnek,

évadnyitó műsoruk pedig a Hegyen innen-hegyen túl című előadásuk felújított változata lesz

– adták hírül a szerdai sajtótájékoztatójukon a csíkszeredai Városi Művelődési Házban. András Mihály, az együttes igazgatója elmondta,

mindig szemükre vetették, hogy kevés előadást tartanak, így arra törekedtek, hogy többször léphessenek fel.

Hozzátette: arra is figyelniük kell, hogy a sok ne menjen a minőség kárára, és ne veszítsenek hitelességükből.

Felújított produkcióval indít a Hargita együttes, a Hegyen innen – hegyen túl előadást tűzik műsorra Fotó: Gecse Noémi

Saját termés

A Hegyen innen – hegyen túl előadásukat a társulat két szólótáncosa, Antal Zsolt és Péter László állította össze, ősbemutatóját 2009-ben tartották meg, az idei évadban azonban egy felújított változatot láthat majd a közönség, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap támogatott.

A műsorban a gyimesi és a felcsíki táncok, zenék különbözőségeit és főleg hasonlatosságait követheti nyomon a néző.

A produkció zenéjét Mihó Attila, a Magyar Állami Népi Együttes prímása szerkesztette, aki zenekarával maga is bekapcsolódik az együttes fő műsorának évadnyitó előadásába szeptember 19-én, este hét órától a városi művelődési házban. A műsort másnap, 20-án szintén este hét órától megismétlik Mihó zenekara nélkül, ezért, aki hallani akarja őket, minél hamarabb vásároljon jegyeket az első eladásra – javasolták. A Hargita együttes Pöttöm Palkó gyermekműsorát korábban, szeptember 18-án, délután 17 órától lehet megtekinteni. A társulat fellépéseit a felújított honlapjukon, az együttes eseménynaptárában lehet követni.