Mozgósítással készülnek az alkotmánymódosító népszavazásra

Simon Virág 2017. szeptember 13., 16:38

Kampányt indít a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye Családpásztorációs Központja, amelynek célja, hogy arra biztassa a lakosságot, álljanak ki a házasság szentségére épülő keresztény család mellett.

Marosvásárhelyen rendszeresen szerveznek zarándoklatot a családokért Fotó: Boda L. Gergely

A kampányról Szénégető István családreferens, a marosvásárhelyi Szentcsalád Templom plébánosa számolt be, kiemelve:

embertől emberig, családtól családig fogunk menni.

Mindenkit mozgósítani szeretnének, hogy minél többen vegyenek részt az ősszel esedékes alkotmánymódosító népszavazáson, amelynek kezdeményezői azt kérik, hogy Románia Alkotmányába foglalják bele, hogy házasságot csak egy férfi és egy nő köthet.

„Számunkra, keresztények, magyarok és románok számára a család nem csupán egy életstílus vagy egy sajátos életforma, hanem az egyetlen, amelyhez alapvetően hozzá van rendelve a felelős szülői, férfi és nő, férj és feleség, édesanya és édesapai szerep” – fogalmazott Szénégető István.

A plébános hozzátette, hogy

a népszavazás nem irányul a gyermekeiket egyedül nevelő, vagy elvált szülők ellen,

a gyermekek védelmére vonatkozó cikkelyek nem változnak. Ez a módosítás az alkotmányban szeretné a férfi és nő közötti házasságot, a hagyományos családot megvédeni.

A sajtótájékoztatón részt vevő Sófalvi Szabolcs marosszentgyörgyi polgármester arról beszélt, hogy kilenc éve vezeti a Marosvásárhely melletti nagyközséget, s azt tapasztalta, hogy fontos falakat felhúzni, utakat javítani, de nagyon fontos a közösségeket megerősíteni, eggyé formálni.

A magyarországi ERGO (Európai Regionális Egyesület) elnöke, Ékes Ilona elmondta: egyesületük is nagyon fontosnak tartja a család védelmét, s örvend, hogy az anyaországban már belefoglalták az alkotmányba, hogy a házasság egy férfi és egy nő szövetségén alapul. Hangsúlyozta, hogy fontosnak tartja, hogy a helyi közösségek tagjai tájékozottak legyenek, s minden fontos információ birtokában döntsenek a népszavazáson.

Mint ismert, a Koalíció a családért nevű ernyőszervezet több mint hárommillió támogató aláírást gyűjtött össze polgári kezdeményezéséhez, amelyben azt javasolja, hogy az alkotmány „egy férfi és egy nő” önkéntes házasságaként határozza meg a családot, a hatályos alaptörvényben szereplő „házastársak" kifejezés helyett. Az alkotmánymódosító törvénytervezet jelenleg a szenátus elfogadására vár, de hatályba lépéséhez érvényes és eredményes népszavazásra is szükség van. Liviu Dragnea, a PSD elnöke nemrég arról beszélt, hogy a népszavazást még idén ősszel kiírják.

Közben hét elején közleményt adott ki a magát az erdélyi magyar leszbikus, meleg, biszexuális, transzszexuális és queer közösség tagjainak képviseleteként meghatározó LMBTQ Erdélyben nevű csoport, amelyben a család fogalmának meghatározásáról szóló alkotmánymódosítás elutasítását kéri az RMDSZ honatyáitól.