Két évtizedre tekintenek vissza a borókások

Vigh. M. Zsófia 2017. szeptember 13., 15:33

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepeli a székelyudvarhelyi Boróka Néptáncegyüttes a hétvégén. Az együttes nemzetközi hírnévnek örvend, Európa-szerte több mint tíz országban léptek már színpadra.

Az együttes összes korosztálya színpadra lép Fotó: Facebook/Boróka Néptáncegyüttes

A péntek és szombat este tartandó eseményre meghívást kaptak a Nemzetközi Néptáncfesztiválok Világszövetségének (CIOFF) elnökei és koreográfusai (Törökországból, Németországból, Portugáliából és Albániából), valamint egy finnországi felnőtt néptáncegyüttes, akik saját költségükön utaznak Székelyudvarhelyre – mondta el lapunknak Kelemen Erzsébet, az együttes vezetője.

A péntek este héttől kezdődő rendezvénysorozat a volt Stúdió Mozi termében lesz. A programot a finn néptánccsoport előadása nyitja, ezután a Boróka Néptáncegyüttes egykori táncosainak műsorát láthatják a nézők, majd a néptáncegyüttes oktatói lépnek színpadra. A műsorok után a finnországi és az albán néptánccsoport koreográfusai táncházat tartanak a helyiség előcsarnokában. A szombat este héttől kezdődő gálán

a Boróka Néptáncegyüttes összes korosztálya színpadra lép,

ahol a népi gyermekjátékok és népdalok mellett udvarhelyszéki, Küküllő-menti, moldvai, felcsíki és mezőségi táncokat láthatnak a nézők, de megcsodálhatják a táncosokon lévő különféle tájegységek ruházatát is. Az eseményen megtekinthető lesz a Boróka Néptáncegyüttes fotóriportere, Dávid Botond fotókiállítása is, amelyet az együttesben táncoló lányok képei alkotnak. A rendezvényre mindenkit szeretettel várnak, a belépés díjtalan.

A néptáncegyüttesről

A Boróka Néptáncegyüttes közel száz gyermeket foglalkoztat, három korcsoportban, óvódáskorúaktól a gimnazistákig. A néptánccsoport adományokból tartja fenn magát, szülők és helyi vállalkozók támogatásából, valamint különböző pályázati forrásokból fedezi a költségeket.